Száz percre eltűnik a Hold

Teljes holdfogyatkozás figyelhető meg hazánkból ma este. Derült égbolt esetén a látóhatár felett alacsonyan „lebegő” vöröses holdkorongot nézhetünk szabad szemmel is, de sok helyen lesz távcsöves bemutató.

A fogyatkozás már a Hold a látóhatár fölé emelkedése előtt elkezdődik, emiatt kissé csorbult holdkorong kel fel 20.40 körül. A teljesség fázisa - amikor a Föld árnyéka a Hold egészét lefedi - 21.22 és 23.03 között tart. A legsötétebb vörös szín 22.13 körül látható. A Hold a teljes árnyékból 23.03 körül kezd kilépni, majd a világosodó Holdon a fogyatkozás részleges fázisa 00.02-ig figyelhető meg. A már alig látható félárnyék 01.01-re elhagyja a holdkorongot.

A Hold-fogyatkozás összességében 100 percig tart. Az elmúlt száz évben mindössze háromszor fordult elő, hogy hasonlóan hosszú időre "eltűnt" volna a Föld égi kísérője. A legutóbbi tizenegy éve, 2000. július 16-án volt, és 107 percig tartott.

A fogyatkozás teljes egészében Afrika keleti feléből, a Közel-Keletről, Közép-Ázsiából és Nyugat-Ausztráliából követhető. Európa nagy részének megfigyelői a jelenség korai fázisait nem láthatják, mert itt a fogyatkozás a holdkelte előtt kezdődik. Szerencsére a száz percen át tartó totalitás már szinte a teljes kontinensről látható lesz. 2011-ben négy részleges napfogyatkozás és két teljes holdfogyatkozás figyelhető meg a Föld különböző részeiről. Mindkét holdfogyatkozást láthatjuk, az egyetlen hazánkban is látható napfogyatkozáson azonban már túl vagyunk, hiszen az január negyedikén volt

A mai holdfogyatkozás nyomon követésére a Magyar Csillagászati Egyesület az ország számos pontján szakemberek részvételével távcsöves bemutatót szervez – a helyszínek és az időpontok az egyesület honlapján megtekinthetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.