Hány évet vesz el életünkből a szomszédos gyár?

A légszennyező ipari létesítmények a legritkább esetben szolgáltatnak pontos adatokat a környék lakosságának a szennyezőanyag-kibocsátás következményeiről. Egy alapítvány most olyan online kalkulátort készített, amellyel egyszerűen kiszámolható, mit küld a levegőbe a közelünkben álló gyár, erőmű vagy hulladékégető, és a szennyezés milyen egészségügyi, illetve gazdasági hatásokkal jár.

A Válaszúton Alapítvány internetes "szennyszámító" alkalmazása - amely a legszennyezes.hu holnapon érhető el - az Európai Unió egyik kutatási programjának eredményeire támaszkodik. A program a főbb üzemtípusok nitrogénoxid- és kéndioxid-kibocsátását veszi alapul, és az előbbi anyagok környezetbe jutásakor keletkező másodlagos légszennyező anyagok egészségi hatását méri fel.

Füstben
Füstben

Ha nem ismerjük a számításhoz szükséges alapadatokat, az oldalon egy linket is találunk, amelyről letölthetük, hogy az adott létesítmény a környezetvédelmi tárca nyilvántartásai szerint mit enged a levegőbe.

A kalkulátor három lehetséges, viszonylag gyakori egészségi hatást mutat be. Így kiszámíthatjuk a segítségével a várható halálozást (pontosabban annak a szennyezéshez köthető növekedését), a szennyezőanyagok belélegzése nyomán valószínűsíthető életév-vesztést, és a felnőtteknél várható alsó légúti tünetek számát. Ezek a hatások a gyakorlatban összadódnak, és negatívan befolyásolják az életkilátásokat: az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon minden állampolgár átlagosan egy évet veszít életéből a légszennyezés miatt. Egyes különösen szennyezett területeken ez a szám akár a három esztendőt is elérheti.

A légszennyezés egyik meghatározó forrása az iparvállalatok és erőművek kibocsátása, amely egy-egy régió levegő- és életminőségét is befolyásolja. A Válaszúton Alapítvány álláspontja szerint az ilyen létesítmények engedélyezésekor az üzemek emberi egészségre gyakorolt hatását is meg kellene vizsgálni, ez azonban még nagyon ritkán fordul elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.