Szalmából etanol

Szénhidrát tartalmú értéktelen növényi hulladékokból olcsó és környezetbarát energia előállítására alkalmas technológiát dolgoztak ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

A hároméves kutatómunkával kifejlesztett eljárás a mezőgazdaság és a feldolgozóipar lignocellulóz tartalmú hulladékából – például bogyósgyümölcs préslepényből, cukorcirok szalmából – 55-60 százalékos hatékonysággal állítja elő a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló etanolt.

Az eredmény környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő, hiszen a technológiának köszönhetően az élelmiszeripari nyersanyagok termelésekor- és feldolgozásakor keletkező hulladék teljeskörűen feldolgozható: a bioetanol-fermentációból visszamaradó anyagok biogáz, vagy jó minőségű komposzt előállítására alkalmas.

„A jelenleg a bioetanol előállításánál könnyen lebontható szénhidrát tartalmú haszon- és takarmánynövényeket használnak, mint például a kukorica vagy a búza. Az általunk kidolgozott módszer növényi hulladékból állít elő etanolt, anélkül hogy élelmiszertermelésre alkalmas termőterületeket veszítenénk el.” – emelte ki a módszer egyik előnyét Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar tudományos dékánhelyettese.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.