Egészségügyi szükségállapot az Egyesült Államokban

Világjárványt okozhat a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban terjedő betegség, ahol a halálos áldozatok száma 81-re emelkedett. A vírus Európába egyelőre nem jutott el, de több országban már okoz megbetegedéseket. Az Egyesült Államokban egészségügyi szükségállapotot rendeltek el.

Az ENSZ szakosított szervezetének tizenöt tagú szakértői bizottsága szombaton rendkívüli ülést tartott Genfben, ahol Margaret Chan főigazgatóval és más magas rangú tisztviselőkkel együtt meghallgatták a mexikói és az amerikai hatóságok legfrissebb tájékoztatását. A szakértők egyetértettek abban, hogy további információkra van szükség annak eldöntéséhez, hogy emeljék-e a veszély súlyosságát jelző indexet, amely hármason áll a lehetséges hat fokozatból.

Margaret Chan a szakértők tanácsai nyomán közleményt adott ki, amelyben nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a betegség terjedését. Ez azt jelenti, hogy fennáll a veszélye az új influenzajárvány elterjedésének más országokban is. Az biztos, hogy az Egyesült álamokban és Új-Zélandon már bizonyítottan a vírus okozott megbetegedést.

A mexikói hatóságok legfrissebb adatai szerint alapos a gyanú, hogy április 13. óta 81 ember halt meg az eddig ismeretlen vírusváltozat okozta megbetegedésben, 20 halálesetben pedig teljesen biztos. További 1324 embert vettek vagy tartanak még mindig orvosi ellenőrzés alatt. A fertőzés minden esetben emberről emberre terjedt.

José Angel Córdoba mexikói egészségügyi miniszter pénteken még azt mondta, hogy az elhalálozási arány stabilizálódott, és lassul a kórházakba kerülő fertőzöttek számának exponenciális növekedése is. A legutóbbi 24 órában nem jeleztek újabb megbetegedést. Mindazonáltal Mexikóvárosban és két szövetségi államban (Mexikó és San Luis Potosí) az oktatási intézményeket bezárták legalább május 6-ig, s az államfő elrendelte a betegek karantén alá vételét. A fővárosban bezárták a mozikat, a könyvtárakat, a színházakat és a múzeumokat is, s lemondják a nyilvános rendezvényeket. A mexikói katolikus egyház ennek szellemében bejelentette, hogy nem tartják meg a vasárnapi miséket.

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának közegészségügyi kérdésekben illetékes igazgatója, Anne Schuchat szombaton arra figyelmeztetett, hogy nem lehet feltartóztatni az új vírus terjedését, így újabb megbetegedésekre számítanak. Az Egyesült Államokban már 19 biztos esetről tudnak (New York, Kalifornia, Texas, Kansas). A páciensek jellemző módon fiatal, egyébként egészséges felnőttek.

Az Egyesült Államokban egészségügyi szükségállapotot rendeltek el - közölte vasárnap Janet Napolitano belbiztonsági miniszter. A miniszter kijelentette: nem fogják vizsgálni, hogy a Mexikóból repülőgépen érkező utasok fertőzöttek-e a sertésinfluenza-vírussal. "Pillanatnyilag nem gondoljuk, hogy a tények indokolnák a Mexikóból érkezők aktívabb ellenőrzését vagy szűrését" - mondta.

Az amerikai tisztviselők megkérdezik az utasokat betegségükről, ha a sertésinfluenzától érintett térségből érkeznek. Nem fogják megakadályozni belépésüket az Egyesült Államok területére, de további vizsgálatra utalhatják őket - tájékoztatott Napolitano, aki "passzív felügyeletnek" nevezte az intézkedést.

Új-Zélandba is eljutott a vírus: tíz, nemrégiben Mexikóban járt diák is sertésinfluenza-fertőzést kapott - közölte vasárnap az ország egészségügy-minisztere. Tony Ryall elmondta, hogy a 13 középiskolai diák szombaton tért haza Mexikóból és azonnal influenza-tesztet készítettek velük. Tíz diák tesztje pozitív volt, azonban egyik beteg állapota sem súlyos.

Több ázsiai országban szombaton megszigorították a Mexikóból érkező utasok egészségügyi ellenőrzését. Tokió Narita repülőterén olyan készüléket állítottak üzembe a mexikói járatok kilépő kapujánál, amely távolról automatikusan méri az utasok testhőmérsékletét. A Fülöp-szigeteken közölték, hogy karanténba zárják azt, aki lázasan érkezik Mexikóból, de még nem kellett ehhez az eszközhöz folyamodniuk. Thaiföld és Hongkong is szigorította az ellenőrzést.

Európa egyelőre tiszta, még nem fordult elő sertésinfluenza-eset - közölte vasárnap az Európai Bizottság.

Lovasrendőrök maszkban, Mexikóvárosban
Lovasrendőrök maszkban, Mexikóvárosban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.