Stephen Hawking 70 éves

A kerek születésnap önmagában is csoda, hiszen a Hawkingot sújtó betegséggel három-öt évnél többet nem élnek az emberek. Hawking közel fél évszázaddal a kór diagnosztizálása után is alkot.

A zseniális elmék egyik kifutási útja, módja az elméleti fizika. Stephen Hawkingot tizenhét évesen vették fel az oxfordi egyetemre, a legjobbak között volt, de a pálya mégsem a szokásos utat járta. Hawkingot 21 éves korában egy gyógyíthatatlan, degeneratív idegrendszeri betegség támadta meg. Akkoriban orvosai azt jósolták, hogy nem él 2-3 évnél tovább, de ma is él, bár mozgáskorlátozottsága a betegség előrehaladásával egyre fokozódott. A mozgásképességét fokozatosan elvesztő kutató ma már csupán két ujját tudja mozgatni, de ez is elég arra, hogy kommunikáljon a környezetével. Az 1985-ös tracheosztomia-műtéte óta a kerekesszékén található számítógépét irányítja így.

Hawking 1974-ben lett a Royal Society tagja, 1978-ban az elméleti fizikában elért eredményeiért Albert Einstein-díjat, 1988-ban fizikai Wolf-díjat kapott. 2009-ben neki ítélték az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadságérmet. 1977-től egyetemi professzor Cambridge-ben, 1979 óta a matematika Lucas-professzora, ezt a posztot töltötte be valaha Isaac Newton is.

Az 1942. január nyolcadikán született Stephen Hawkingnak a nagyközönség előtt talán legismertebb műve „Az idő rövid története” című kötet. A kozmológia és a kvantumgravitáció terén maradandót alkotó professzornak köszönhető például, hogy többet tudunk a fekete lyukak természetéről. Hawkingot a világ ma élő legnagyobb koponyái között emlegetik, zsenialitását Newtonnal és Einsteinnel tartják összemérhetőnek.

A brit The Guardianben tavaly tavasszal közölt hosszabb interjúban a fizikus ismét egyértelművé tette, hogy számára a világ jelenségei a természeti törvényekkel tökéletesen magyarázhatók. Nem hisz a halál utáni folytatásban, ezért az embereknek életükben kell maradandót alkotniuk. „Úgy tekintek az agyra, mint egy számítógépre, mely leáll, ha valamelyik eleme meghibásodik. Nincs Mennyország vagy Túlvilág a tönkrement számítógépeknek; ez csupán tündérmese, amivel a sötéttől félő emberek nyugtatják magukat" – idézte akkor a szavait a harmonet.hu.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a 2010 őszén megjelent Nagy dizájn című könyvében. Ebben is megismétli azt az állítását, hogy a világegyetemnek nem volt szüksége az isteni beavatkozásra. Hawking Az idő rövid története című bestsellerében még csak eltűnődött azon, létezik-e egy olyan „minden-elmélet”, amely képes megmagyarázni a világ teremtését. Az új kötetben már részletesen kifejti mindenre megoldást nyújtó „M-elméletét”, amelynek szellemében kizárja az isteni beavatkozás szükségességét: a Big Bang, az ősrobbanás a fizika törvényeinek „elkerülhetetlen” következménye. Ahogy a könyvről szóló beszámolónkban megírtuk: az elmélet alapján nem a miénk az egyetlen univerzum, hanem a semmiből számos nagy világegyetem keletkezett, amelyhez sem valamilyen természet feletti hatalomra, sem Istenre nem volt szükség. Mindegyiknek többféle lehetséges története és többféle állapota lehet jóval a teremtése után.

A közelgő hetvenedik születésnap alkalmából a New Scientist is készített interjút Hawkinggal, amiből kiderült, a tudósnak a legnagyobb fejtörést nem az univerzum, hanem a nők jelentik. "Egy hatalmas rejtély számomra a női nem" – válaszolta a zseniként számon tartott Hawking, aki munkásságáról és legnagyobb tévedéseiről is beszélt. A hvg.hu közlése szerint a fekete lyukról például az elméleti fizikus sokáig úgy gondolta, hogy miután elnyeli az információkat, meg is semmisíti: "Ez volt a legorbitálisabb tévedésem, legalábbis a tudományban". Emberi nagyságát mutatja, hogy miután a teóriája megdőlt, 2004-ben maga mutatta be, hogyan kerül vissza az univerzumba az információ.

Hawking megszenvedte a betegségét, de szó sincs arról, hogy megkeseredett lenne. "Betegségemtől eltekintve szerencsésnek mondhatom magam. Az elméleti fizikában csak gondolkodásra van szükség. Rokkantságom ezért nem jelentett különösebb hátrányt" – mondta egy alkalommal.

Stephen Hawking a világegyetem kialakulásáról ad elő a genfi CERN kutatóintézetben
Theoretical physicist professor Stephen Hawking is pictured during his lecture on the creation of the Universe at the European Organization for Nuclear Research (CERN) in Meyrin near Geneva September 9, 2009. REUTERS/Valentin Flauraud (SWITZERLAND SCI TECH IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.