Spohn Márton kisbolygója

Hatvanadik alkalommal rendezték meg az elmúlt héten a fiatal tudósok világversenyét (Intel International Science and Engineering Fair - Intel ISEF) az USA-beli Renoban. A magyar versenyző jutalma: egy kisbolygót neveztek el róla.

A világ legnagyobb, egyetemi tanulmányok előtti tudományos teljesítményeket elismerő diákolimpiáján idén 56 ország 1563 versenyzője mutatott be mintegy 1200 projektet. A munkákat a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező zsűri 15 perces interjúk keretében értékelte. Több ezer helyi diák érdeklődésére számot tartó nyílt napot is tartottak. Magyarországot az eseményen Spohn Márton, a Magyar Innovációs Szövetség delegáltja képviselte, aki az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen tavaly első díjban részesült.

A világversenyen az ifjú kutató a biológia területén, a fődíj kategóriában a három második díj egyikét nyerte el. Az 1500 dolláros pénzjutalom mellett az MIT Lincoln Laboratory különdíjaként Mártonról is elneveznek egy, a kutatóintézet LINEAR programja keretében felfedezett Föld közeli kisbolygót.

A díjátadó ceremónián - melyen összesen közel 1 millió dollárnyi ösztöndíj talált gazdára - Elizabeth Marincola főszervező, a tudomány forradalmainak példájaként hozta fel az 1960-as évek küzdelmét a Holdra szállásért. 1969-ben, a Holdra szállás évében a projekten dolgozó tudományos csoport átlagéletkora 27 év volt - ez azt jelenti, hogy mikor John F. Kennedy, amerikai elnök 1961-ben meghirdette az Apolló-programot ezek a tudósok éppen érettségiztek. Felhívta a figyelmet arra is, milyen fontos lenne, hogy ma, mikor a tudománynak újra kulcsszerepe van az emberiség jövőjének biztosításában, a diákok újra hasonló motiváló és inspiráló támogatást kapjanak.

Budapest, 2007. október 1.
Spohn Márton a gimnázium laboratóriumában. Az EU Fiatal Tudósok Versenyének 19. nemzetközi döntőjét 2007. szeptember 14-19. között rendezték meg Valenciában, ahol Spohn Márton, a budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló
Budapest, 2007. október 1. Spohn Márton a gimnázium laboratóriumában. Az EU Fiatal Tudósok Versenyének 19. nemzetközi döntőjét 2007. szeptember 14-19. között rendezték meg Valenciában, ahol Spohn Márton, a budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.