Solar Decathlon: élbolyban a magyar egyetemisták napháza

Szeptember végéig a közönség is szavazhat a Solar Decathlon Europe versenyen induló, kizárólag napenergiát hasznosító házakra. A magyar egyetemi csapat alkotása, az ODOO ház jelenleg a harmadik helyen áll az internetes szavazáson, miközben már a szakmai zsűri pontozása is megkezdődött.

A madridi Solar Decathlon Europe innovációs versenyen a részt vevő csapatok saját tervezésű és kivitelezésű, kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony lakóépületekkel mérik össze tudásukat. A versenyen – amelynek célja az energia-hatékony megoldások és zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának erősítése – a régióból elsőként a magyar egyetemi csapat indulhatott.


A magyar diákok pályaművét, az ODOO házat és versenytársait összesen 10 szempont alapján értékelik a szakmai zsűrik. Eddig a komfort, az épületüzemeltetés, az energiamérleg és építészet alapján pontozták a házat. Az összesített versenyben jelenleg a 8. helyen áll az ODOO Project. A következő napokban további 6 szempont szerint pontozzák még a házakat (épületszerkezet, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság).


Az ODOO–n 60 magyar diák dolgozott közel két évig. Madridban 12 nap alatt építette fel a házat Magyarországon elkészített modulokból a csapat 51 tagja. Az ODOO szeptember 12-ére, harmadikként készült el a 18 pályamű közül, így plusz pontokat szerzett a csapat a gyorsaságért az összesített versenyben.


A Solar Decathlon Europe honlapján (sdeurope.org) folyamatosan nyomon követhetőek a részeredmények, és a közönség is itt szavazhat az általa legjobbnak tartott házra. Az ODOO csapat bízik a Magyarországról érkező támogató voksokban – jelenleg a harmadik helyen állnak a közönség rangsorában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.