Soha nem volt még ilyen meleg a Földön

Az idei év ismét hőmérsékleti rekordot dönt – közölte a NASA az első félévi globális adatokra hivatkozva, melyek jóval magasabbak a tavalyi hasonló időszakban kapott értékeknél, pedig már azok is az - 1880-as évektől megindult rendszeres meteorológiai adatgyűjtés óta valaha mért - legmelegebb időszakot jelentették. Az idei első félév átlaghőmérséklete 1,3 fokkal haladta meg a tavalyit, ami nagyon közel van a másfél fokos melegedéshez. Ezzel 99 százalékra nőtt annak a valószínűsége, hogy az egész idei év csúcstartó lesz.

Az emelkedésben jelentős szerepe lehet az El Nino jelenségnek, mely tavaly jócskán megdobta a trópusi Csendes-óceán hőmérsékletét, és ez nagy hőmennyiséget nyomott ki a légkörbe. Az El Nino befejeződött, és az óceán vize elkezdett lehűlni, ami azt jósolja, hogy 2017 már valamivel hűvösebb lesz.

Az idei melegedés azonban az Antarktisz nagyobb része kivételével az egész Földet érintette. A legjobban az Északi Sarkvidék jege csökkent, területe az 1979 óta indult műholdas megfigyelések óta a féléves időszakokat tekintve a legnagyobb mértékben zsugorodott. Az Arktisz jege a teljes évre számítva 2012-ben volt a legkisebb, és az még kérdéses, 2016 ezt a rekordot is átlépi-e.

Az Egyesült Államok Óceáni és Meteorológiai Szolgálata (NOAA) mindenestre szintén bejelentette, hogy az idei június két század Celsius fokkal szintén átlépte a tavalyi melegrekordot, mely 0,9 fokkal volt melegebb a huszadik századi átlagnál és ez egyben a tizennegyedik, egymást követő ilyen hónap volt.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.