Felavatta kereskedelmi űrrepülőterét a különc milliárdos

Sir Richard Branson felavatta saját, űrturisztikai célokat szolgáló űrkikötőjét az új-mexikói sivatagban. Az ünnepségen ott volt Új-Mexikó állam kormányzója, Susana Martinez és Buzz Aldrin űrhajós, aki második emberként lépett a Holdra.

Branson az összesen két és félórásra tervezett út részeként öt percnyi súlytalansági élményt is ígér az utazásonként 200 ezer dollárt fizető utasoknak – sajtóhírek szerint 430-an fizettek előre az útra. A világ első, magántőkéből épült űrkikötőjét felépítő brit milliárdos tervei szerint jövőre elkezdődnek a tesztrepülések és ha minden rendben lesz, akkor az év második felében elindulnak a rendszeres járatok.

Az eredetileg tervezett 2007-es átadásból ugyan nem lett semmi, de az október közepére elkészült hangár és a többi kiszolgáló létesítmény – Spaceport America névre keresztelték az űrkikötőt – alkalmasnak tűnik az űrutazásokra. A 209 millió dollárba került épület avatójára összegyűlt tömegben 150 olyan érdeklődő is feltűnt, akik már befizették a 200 ezer dolláros részvételi díjat. Ők azok, akik úgy láthatják a Földet, ahogy azt eddig csak az űrhajósok láthatták.

A Spaceport America
Spaceport America

Az érdeklődők tesztrepülésre is indulhattak a kereskedelmi űrhajót a magasba emelő WhiteKnightTwo „anyaűrhajó” fedélzetén. Branson megígérte, hogy ő és gyermekei az elsők között repülnek majd, de csak akkor enged bárkit a fedélzetre, ha tökéletes biztonságban tudja őket.

A cégnek még be kell szereznie a nemzeti légügyi hatóságtól a repülési engedélyeket, csak ezt követően indulhatnak el az űrturisztikai repülések.

Branson, a különc milliárdos, a Virgin zenebolt-lánc és a Virgin légitársaság tulajdonosa őrült(nek tűnő) kísérleteiről is híres. Például ő repülte át először léggömbbel az Atlanti-, később a CSendes-óceánt, a La Manche-átkelés gyorsasági rekordját tartja egy kétéltű járművel. Nem csak az űrbe, de a mélységbe is készül: a Mariana-árokba merül saját járművével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.