Sikeresen rajtolt az első rakéta az új orosz űrállomásról

Kora reggel, magyar idő szerint 3 órakor sikeresen a levegőbe emelkedett az első rakéta az új távol-keleti orosz űrrepülőtérről.

Tegnap másfél perccel a rajt előtt le kellett állítani a kilövést, majd egy napos halasztást követően végül sikeres rajtot vett a Szojuz 2.1, amely három telekommunikációs műholdat vitt magával. A kínai határhoz közeli Vosztocsnij űrállomáson jelen lévő, az indítást 1,6 kilométerről figyelő Putyin elnök gratulált a Roszkozmosz munkatársainak.

A Kazahsztán területén lévő Bajkonur űrrepülőteret kiváltó új, s orosz területen első ilyen létesítményt voltaképpen már négy hónappal korábban át kellett volna adni, de több botrány is lassította az építkezést. A munkások arról panaszkodtak, hogy sokáig nem kaptak fizetést, és tavaly tavasszal még sztrájkba is léptek. Több projekt alvállalkozóit pedig korrupciós vádakkal letartóztattak.

A mostani indítóállást tulajdonképpen csak erre az eseményre építették, és csupán kisebb terheket szállító, könnyű rakéták felbocsátására képes. A nagyobb, több terhet elbíró rakéták indítóállásai még csak ezután készülnek el.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.