Salátát termesztenének a Marson

A Southampton Egyetem hallgatói a nem túl távoli jövőben fejes salátát termesztenének a vörös bolygón – olvasható a business-standard.com honlapon. Természetesen nem a diákok utaznának a helyszínre, hanem a szuicid alkatoknak szánt Mars One program résztvevői élhetnének ezzel a lehetőséggel.
A Mars One szervezői 2012-ben jelentették be, hogy 2023-ra (most már 2025-ről beszélnek) négy önkéntes asztronautát juttatnak a bolygóra, utána 26 havonta újabb négyet, akiknek onnantól kezdve – vélhetően – életük végéig a Mars-kolónia lesz lakhelyük, ugyanis a visszaút jelenleg technológiailag nem megoldható.

Az egyetemisták szerint az űrhajók rakterében elférnek a salátamagvak, a víz, tápanyagok és olyan eszköz is, ami a marsi légkörből kivonja a szén-dioxidot. „Csak akkor élhetünk egy másik bolygón, ha az élelmiszereket helyben állítjuk elő. Eddig senki sem tett ilyet, mi szeretnénk az elsők lenni" – vázolta fel a csoport célját Suzanna Lucarotti, a Southampton Egyetem diákja, aki reméli, hogy támogatják elképzelésüket.

Ha a leszállóegység fűtőelemei 21-24 Celsius fokos belső hőmérsékletet tudnak biztosítani, akkor már csak a marsi atmoszférából kell a szén-dioxidot kivonni és a növénykamrába juttatni. Talajra nincs szükség, csak vízre és tápanyagokra a brit tudóspalánták szerint.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.