Ruhátlan Mona Lisa: ki a festő?

Két, meztelen Giocondát ábrázoló festményt is kiállítottak Vinci városában, Leonardo toszkánai szülőhelyén, a Museo Idealéban, azon a tárlaton, amely a világ egyik leghíresebb festményének és ihletéseinek több évszázadát öleli fel. Az egyik ruhátlan Mona Lisát magának Leonardónak tulajdonítják, ám a XVI. századi festményt most tudósok kezdik vizsgálni, hogy a rejtély megoldódjon.

A nő nem elegáns ruhában, hanem félmeztelenül látható, s nem titokzatos félmosoly bujkál a szája szögletében, hanem pajzán tekintet. A történészek döbbenten állnak a Leonardo da Vinci szülőhelyén, Vinciben lévő Museo Idealéban kiállított kép láttán. Lehetséges, hogy ezt is Leonardo festette?

A kép nem pontosan a Louvreban lógó Mona Lisa-festmény „torzított” mása, de kétségkívül a jól ismert Giocondára utal. „A nő elhelyezése a képen, a kezek tartása, a háttérben a táj, a széleken az oszlopokkal nyilvánvaló kapcsolatot mutat Leonardo festményével” – nyilatkozta Alessandro Vezzosi, a Museo Ideale igazgatója, neves Leonardo-szakértő.

A most előkerült festmény múltjáról annyi tudható biztosan, hogy Napóleon nagybátyjának, Joseph Fesch bíborosnak (1763–1839) a tulajdonában volt, aki könyvtára fafalába zárva tartotta, vagyis nem tette ki látható helyre.

A bíboros rajongott a művészetért, rangos gyűjteményt szedett össze, festményei között volt például Da Vinci Szent Jeromosa, amit darabokban vásárolt össze római illegális műkincskereskedőktől. Egy 1845-ből származó feljegyzés szerint a bíboros megvásárolta „A Leonardo da Vinci festette Mona Lisát, I. Ferenc szeretőjét (!) ábrázoló festményt” egy gazdag római arisztokrata családtól. (Márpedig Giorgio Vasari, Leonardo korabeli életrajzírója szerint a Mona Lisa Lisa Gherardinit, egy köztiszteletben álló, firenzei kereskedő ötgyermekes feleségét ábrázolja.) Milyen képet vásárolt hát a bíboros? Talán a most előkerült képet?

A festmény történetét a történeti források alapján nem lehet a készítéséig végig követni, így nem tudni, hogy tényleg Leonardo festettee.

A félmeztelen Mona Lisát nemsokára tudósok elemzik a tudomány legmodernebb eszközeivel, hogy megállapítsák, pontosan ki és mikor festette. Jelenleg szakértők úgy vélik, hogy ha nem is maga a mester festette a festményt (és ezt nagyon valószínűnek tartják), akkor is feltehető, hogy egy mára elveszett Leonardokép korabeli, pontos másolatáról van szó.

„Nagyon is lehetséges, hogy Leonardónak eszébe jutott egy meztelen Mona Lisa megfestése is” – nyilatkozta Carlo Pedretti szakértő. Leonardo korában, s nem sokkal halála után több ruhátlan Mona Lisa-festmény készült, amik alátámasztják azt a feltevést, hogy maga a mester is készített egy „vicces” verziót, miután a Giocondát elkészítette 1503 és 1506 között. Sőt, van, aki azt is tudni véli, hogy fiatal barátja állt ehhez modellt. „Legalább hat meztelen verziót ismerünk, amik mind nagyon hasonlítanak kompozíciójukban Leonardo művéhez, s mind a Da Vinci-iskolából került ki.”

A most előkerült festmény tehát valószínűleg – állítják a történészek – egy Leonardo-tanítvány festménye, akit egy mára elveszett eredeti ihletett meg, s elkészítette annak másolatát vagy ahhoz nagyon hasonlót – mondta el Vezzosi. A feltevést az is alátámasztja, hogy egyre több adat utal arra, hogy Leonardo és a tanítványai festettek egy erotikus sorozatot, amit azonban saját szórakoztatásukra készítettek, nem merték bemutatni a közönségnek, s mára el is veszett vagy maguk tüntették el.

Mona Lisák
Mona Lisák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.