Rovarokat hívnak segítségül a hernyók elen a növények

A növények képesek segítségül hívni ragadozó rovarokat, ha falánk hernyók támadnak rájuk - derítette ki egy nemzetközi kutatócsapat.

Amikor a dohánynövényt megtámadják a dohányszender (Manduca sexta) hernyói, azok nyála kémiai változást idéz elő a növény által termelt illékony vegyületekben (GLV) - tudósít a BBC hírportál a Science című folyóiratban publikált tanulmányt ismertetve. A megváltozott jelzés pedig odavonzza a Geocoris nevű poloskákat, amelyek a dohányszender hernyóival és petéivel táplálkoznak. A rovarsereg így megmenti a növényt, egyúttal bőséges lakomában is részesül.

A jelenségre Silke Allmann, a holland Swammerdam Élettudományi Intézet és Ian Baldwin, a németországi Max Planck Kémiai Ökológiai Intézet kutatói jöttek rá. A biológusok azt is megvizsgálták, mi történik egy színlelt támadás esetén. Hernyópetéket rögzítettek dohánynövények két csoportjára. Az egyik csoportnál a petéket a növény saját GLV-ivel itatták át, míg a másik csoport esetében hernyónyállal kevert vegyületekkel kezelték a petéket.

A csupán GLV-kkel kezelt növényeken a peték nyolc százalékát támadták meg rovarok, míg a hernyónyálas eleggyel szagosítottakon a peték csaknem egynegyede megsemmisült. A petéket az odavonzott Geocoris poloskák fogyasztották el.

A módosított vegyületek tehát egyértelműen elárulják a táplálkozó hernyó helyét - következtették ki a kutatók. Az még magyarázatra vár, hogy a hernyók miért termelnek ilyen, rájuk nézve akár halálos anyagot.

A frissen lekaszált fű jellegzetes illatát is GLV-k okozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.