Rituális emberáldozattal könnyebb hatalmon maradni

A rituális emberáldozat központi szerepet játszott abban, hogy a társadalmi elitek megtarthassák a befolyásukat az alacsonyabb osztályokba tartozók fölött – derül ki egy új kutatásból.

„A vallásra hagyományosan úgy tekintettünk, mint az erkölcs és az együttműködés motorjára, ehelyett most arra jöttünk rá, hogy a vallási rituálék gonoszabb szerepet játszhattak a modern társadalmak kialakulásában” – idézte a Phys. org szaklap  Joseph Wattst, a nemzetközi kutatócsoport vezetőjét. 

A történészek és társadalomtudósok azt vizsgálták, mi a kapcsolat a társadalmi egyenlőtlenségek és az emberáldozatok között. Ennek során összesen 93 olyan ősi társadalmat vettek szemügyre (köztük pápuai, új-zélandi törzsek szokásait és társadalmi berendezkedését), amelyeknél bevett szokás volt az emberek feláldozása valamely istenség oltárán, vagy büntetésként.

A számítógépes szimulációban válogatott kegyetlenségek szerepeltek (valós történelmi adatok alapján): élve elégetés, vízbefojtás, felnégyelés, lefejezés, élve eltemetés. Egyes törzsekben bunkósbottal verték agyon a delikvenseket, másutt úgy gondolták, az isteneiknek azzal járhatnak a kedvükben, ha egy kenu alatt zúzzák porrá az áldozat csontjait. 

Emberáldozat hawaii módra
Emberáldozat hawaii módra
Wikipédia

Az áldozatok jellemzően alacsony társadalmi státuszú emberek (például rabszolgák) voltak, míg a rituálét jellemzően nagy tekintélyű vezetők – papok és törzsfőnökök – folytatták le.

A kutatás eredménye szerint minél inkább rétegződött egy társadalom, annál nagyobb eséllyel áldoztak fel embereket. Megfordítva: minél egyenlőbb volt egy közösség, annál kevésbé élt ezzel a rituáléval.

Watt magyarázata szerint a tabuk, vallási tilalmak megszegéséért kirótt kegyetlen büntetések, áldozathozatalok és kivégzések demoralizálták az alsóbb osztályokhoz tartozókat, rettegést keltettek a társadalmi elitekkel szemben, így utóbbiaknak könnyebb volt fenntartaniuk a befolyásukat. Erre a rituális áldozathozatal különösen alkalmas volt, hiszen a vezetők természetfeletti erővel igazolhatták a büntetést.

A hatalomgyakorlás eszközei azóta szerencsére kifinomultabbá váltak, viszont a modern társadalmak kialakulására jelentős hatással voltak ezek a válogatott kegyetlenségek, melyeknek köszönhetően sikerült konzerválni a társadalmi egyenlőtlenségeket. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.