Ritka pillanat: kis kardszárnyú delfinek vadászták le a cápát

Nem mindig a Selachimorpháé a (tengeri) világ.     

A nagy hullámokat kavart videót Bruno Kataoka drónja véletlenül készítette a Sydney-től délre fekvő Cronulla partjainál. A felvétel több szempontból is egyedülálló: a titokzatos kis kardszárnyú delfinek ugyanis igen ritkán láthatóak, és főleg nem mutatnak be hasonló mutatványokat - írja a a 7 News Sydney információi alapján a Science Alert tudományos portál.

Az akár ötméteres hosszt is elérő állatok a harmadik legnagyobb delfinfélék. Angolul hamis gyilkos bálnának hívják őket, nem véletlenül, ugyanis rendkívül hasonlítanak rájuk. Ők azonban feketék, a torkuk szürke, a mellkasuk pedig inkább fekete és fehér.

Viselkedésükben is kevés az eltérés: ők is megtámadják és megölik cettársaikat. Azonban a videóból arra lehet következtetni, hogy időről időre akár meg is ehetik a cápákat. A felvételen jól látszik, hogy miután a falkavezér kifárasztotta a fiatal állatot, magával rántja a mélybe.

Bár DNS-vizsgálat vagy közelebbi képek nélkül lehetetlen teljesen beazonosítani a cápa faját, és az sem teljesen biztos, hogy valóban kis kardszárnyú delfinek ölték meg a fiatal állatot. Egy ottani tengerbiológus szerint azonban méretükből és a színükből ítélve rendkívül valószínű, hogy hamis gyilkos bálnák voltak a tettesek.

A környéken egyébként a hosszúszárnyú bálnák a gyakori látogatók. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.