Rejtélyes sugarakat bocsát ki magából a Plútó

A Plútó irányából érkező röntgensugárzást észlelt a NASA Chandra űrobszervatóriuma. A törpebolygót egy glória-szerű láthatatlan gyűrű veszi körül, pedig az égitest túl hűvös, túl sziklás és túl kicsi ahhoz, hogy röntgensugarakat bocsáthasson ki magából.  

A Plútó sugárzása, ahogy a Chandra röntgentávcső látja
A Plútó sugárzása, ahogy a Chandra röntgentávcső látja
NASA/CXC/Cambridge/S.Allen et al;

A NASA kutatói emiatt arra gyanakodtak, hogy a napszél és a törpebolygóról kiszabaduló gázok kölcsönhatása okozza az elektromágneses sugárzást. Csakhogy a Plútó környékén megfigyeléseket végző New Horizons műszonda mérései szerint a Plútó olyan távol van, hogy a napszél hatása itt már elhanyagolható.

Az Icarus című szaklapban publikált felfedezés teljesen átalakíthatja a Naprendszer külső peremén található Kuiper-övezetről alkotott elképzeléseinket. A röntgensugárzás ugyanis amúgy nem ritka jelenség az univerzumban, de többnyire nagyon forró - több millió fokos - gázok, vagy nagyon nagy energiájú események váltják ki.

A NASA spekulációi szerint a Plútó vékony légköréből kiszökő gázok egy hosszabb csóvát alkotnak a törpebolygó mögött, vagy esetlen egy bolygóközi mágneses mező veri vissza a részecskéket a Plútó irányába. A megfejtést a Kuiper-övezetbe tartó New Horizont további méréseitől várják.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.