Reaktorpótló naperőmű

Egy paksi reaktorblokk kapacitásával megegyező áramtermelő képességű, 395 megawattos naperőmű kezdte meg működését Kaliforniában. A világ jelenlegi legnagyobb hasonló létesítménye 140 ezer háztartás áramellátását biztosítja.

A legnagyobb naperőmű címet közel egy évig egy Egyesült Arab Emírségek-beli üzem birtokolta, ám a tavaly március elején átadott létesítmény immár csak a második a nemzetközi rangsorban. Az első hely immár a Kalifornia és Nevada határán mintegy 160 hektáron elterülő Ivanpah Solar Electric rendszeré, amelyet az NRG Energy, a BrightSource Energy és a Google hozott létre (az internetes vállalatóriás pénzügyi befektetőként régóta jelen van a megújulóenergia-iparban, és egyre inkább szakmai befektetőként viselkedik).

Az Inapah erőműben összesen 300 ezer számítógépvezérlésű tükör irányítja a Nap sugarait a központi vízmelegítő toronyra, a felforralt víz segítségével hagyományos gőzturbinák termelik az áramot. A környezetkímélő megoldás évi 400 ezer tonnával csökkenti az érintett államok széndioxid-kibocsátását - körülbelül ugyanannyival, mintha 72 ezer autót kivontak volna a forgalomból.

A világ legnagyobb naperőműve Kalifornia határában: a nappal együtt forgó 347ezer tükör a 140 méter magas tornyokra irányítja a fényt, az így kialakuló mintegy 1000 fokos hő hagyományos gőzturbinákkal termel áramot
Heliostats reflect sunlight onto boilers in towers during the grand opening of the Ivanpah Solar Electric Generating System in the Mojave Desert near the California-Nevada border February 13, 2014. The project, a partnership of NRG, BrightSource, Google and Bechtel, is the world's largest solar thermal facility and uses 347,000 sun-facing mirrors to produce 392 Megawatts of electricity, enough energy to power more than 140,000 homes. REUTERS/Steve Marcus (UNITED STATES - Tags: ENERGY BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.