Placentaevés: nem árt, de nem is használ

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a szülés után elfogyasztott méhlepény megvédi a nőket a depressziótól – derült ki egy amerikai kutatásból. Pedig az elmúlt években egyre jobban terjedt az a nézet, hogy a vitaminokat, ásványi anyagokat, vasat tartalmazó méhlepény elfogyasztása kedvező hatással lehet a szülésen átesett nők egészségére. A Northwestern University most nyilvánosságra hozott kutatása nem tárt fel kedvező hatásokat a nyersen, vagy főzött állapotban megevett placentával kapcsolatban, igaz káros következményekről sem számoltak be.

Az idegen szóval „placentofágiának" nevezett jelenség azt jelenti, hogy az anyák a szülés után folyékony vagy szilárd formában, esetleg kapszulában elfogyasztják a méhlepényt. Ez a vérrel telített, szivacsos szerv látja el a magzatot tápanyagokkal, oxigénnel és hormonokkal a köldökzsinóron keresztül a terhesség alatt. A szűrőként
viselkedő szerv felszívja, s ezzel megvédi a fejlődő magzatot a mérgektől és a szennyező anyagoktól. Emiatt egyes kutatók szerint a szülés után a placentában vírusok és baktériumok lehetnek.

Louise Silverton (Royal College of Midwives) arról tájékoztatta a BBC-t, hogy szerinte nincs elegendő bizonyíték arra, hogy milyen hatással jár a placenta evés. Arra azonban vigyázni kell, hogy milyen körülmények között tárolják – a többi élelmiszerhez hasonlóan - a placentát. Ha valaki meg akarja enni a saját méhlepényét, erről a szándékáról előre értesítse a szülés során közreműködő szakembereket. Daghni Rajasingam, a brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium szóvivője úgy véli, kizárólag a nőkre tartozik, hogy mit tesznek a méhlepényükkel, de ő nem javasolja annak elfogyasztását.

A gusztustalannak tűnő szokásra - mely számos emlősállat esetében természetes – a femina.hu több magyarázatot talált. A placenta elfogyasztása a szerv magas tápanyagtartalmának köszönhetően elvileg segíti a szülés utáni felépülést, megkönnyíti a szoptatást, serkenti a tejelválasztást, valamint segít elkerülni a szülés utáni depressziót. Mindez többek között magas vas- és B12-vitamin-tartalmának köszönhető. Hazánkban fertőzésveszélyre hivatkozva jellemzően nem szívesen adják ki a placentát a kórházak. Kínában azonban van olyan szülészet, ahonnan a nők tizede viszi haza a méhlepényt. Az interneten placentával készült recepteket is találni: leves, gombóc vagy akár derelye hozzávalójaként is szerepelhet a méhlepény.

A méhlepény vélt jótékony egészségügyi hatásait mások is kipróbálták. Csin Si-huang-ti, Kína első császára – az ő sírhelyéhez tartozik a híres agyaghadsereg - több mint 2200 évvel ezelőtt azzal dicsekedett, hogy egészségét a placentaevésnek köszönheti. Bár Kínában a szervkereskedelmet 2005 óra törvény tiltja, a méhlepény porrá őrölt formában, kapszulákban kapható a gyógyszertárakban. 2011-ben egy kantoni kórház ellen azért indítottak vizsgálatot, mert a nővérek jövedelem-kiegészítésként árulták a placentát.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.