Piszkos tizenkettő: a legfertőzőbb programok

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja megjelentette toplistáját az októberben legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. Az élmezőny meglehetősen szétszabdalt (a top 12 a károkozások hetedéért felelős), ám egyre szűkül, és folyamatosan változik is: a múlt hónapban két új szereplő is egyből a dobogóra került.

Az első helyet változatlanul a Trojan.Downloader.Zlob.Media-Codec őrzi. Ez a prog-ram egy komplex hatású kártevő: általában felnőtt tartalmú honlapokon bukkan fel, a Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, ám a valóságban további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel.

A második helyre egy új trójai és ál-vírusirtó, a Trojan.Downloader.braviax küzdötte fel magát.  A megfertőzött winchestereket sokszor csak úgy tudják teljesen meg-tisztítani a feltelepült kártevőtől és az általa letöltött többi kémprogramtól, hogy a számítógép merevlemezét egy másik géphez csatlakoztatják. Ilyenkor nem a fertőzött merevlemezről töltődik be az operációs rendszer, és a passzív háttértárolóról könnyebb eltávolítani a rosszindulatú programot. A harmadik helyre szintén egy újdonság, az Explorer32.hijacker került. Ez a kártevő eltéríti a webböngészőt, megváltoztatja a kezdőlap beállításait, illetve módosítja a böngésző keresési eredményeit – végső soron érdemtelen klikkelésekhez (és így reklámbevételhez) juttatva bizonyos webhelyeket.

Mint a kutatás készítői megállapították, az elmúlt két év statisztikáit figyelembe véve ijesztő trend bontakozik ki. Mivel naponta egyre több károkozó keletkezik, egy programra arányaiban egyre kevesebb fertőzés kellene, hogy jusson - ezzel szemben valójában drámaian megnőtt a toplistás kártevők fertőzőképessége. Az első tucatnál ez az arány már eléri a 12-15%-ot. Ez egyrészt azt mutatja, hogy hiába minden figyelmeztetés, sok felhasználó nem használ kémprogram-védelmet még az ismert károkozók, a számítógépen láthatóan futó fertőzések ellen sem, másrészt pedig arra enged következtetni, hogy a károkozó tudás és „hatalom” egy kis csoport kezében összpontosul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.