Pióca gyomrában az őserdő

A Koppenhágai Állatkert és a Koppenhágai Egyetem együttműködésének köszönhetően egy új, forradalmi, mégis olcsó módszer született a délkelet-ázsiai esőerdők emlősállományának feltérképezésére. A kutatók a parazita piócák gyomrában lévő vérből kivont DNS vizsgálatával kaphatnak részletes képet a rejtett életű őserdei emlősökről. A tanulmányt a Current Biology című folyóiratban közölték.

„Az új eljárás rendkívül fontos, mert segítségével feltérképezhetjük a dzsungel mélyén élő fajokat. Biztos vagyok benne, hogy módszerünk nem csak Délkelet-Ázsiában, hanem a világ más részein is alkalmazható, ahol piócák élnek” - magyarázta Tom Gilbert professzor, a Koppenhágai Egyetem Geogenetikai Központjának vezetője.

Megközelítőleg a Föld emlősállományának negyedét veszélyezteti a kihalás. Nyomon követésük a hagyományos módszerekkel költséges és bonyolult. Az új eljárás nagy előnye abban rejlik, hogy nem hagyatkozik kamerafelvételekre, begyűjtött széklet, vagy szőrmintákra, lábnyomokra. Helyettük a kutatók a könnyen összeszedhető élősködő piócák által elfogyasztott vér DNS-ének vizsgálatával kapnak betekintést a gazdaállatok genetikai állományába. A piócák akár 4 hónapon keresztül is képesek magukban őrizni a gazdaállat vérének örökítőanyagát. A vérből kinyert DNS rövid szekvenciáinak vizsgálatával könnyen megkülönböztethetők egymástól az egyes emlősfajok. Mindez pontos információt szolgáltat egy adott esőerdő emlősállományának fajgazdagságáról.

„Ez egy alternatív út az emlősök feltérképezéséhez. Nem neked kell a nyomokat keresni, a piócák maguktól jönnek hozzád. Egyszerű, olcsó és ami a legfontosabb, a mintavételezés nem igényel nagy szakértelmet, akár helyi lakosok közreműködésével is kivitelezhető.” mondja Mads Bertelsen, a Koppenhágai Állatkert állatorvosa, a módszer egyik ötletgazdája.

Az eljárással már most sikerült több ritka fajt is megtalálni a vietnámi esőerdőben, köztük az annami üreginyulat, melyet korábban kihaltnak nyilvánítottak a térségben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.