Phenjan véletlenül megmutatta a világnak az észak-koreai internetet

Észak-Korea nem gyakran oszt meg információt mindennapi életéről a külvilággal. Most egy hibás szerverbeállítás miatt kiderült, milyen apró is az ország internetes szférája.
A phenjani vezetés mindent megtesz, hogy a világ legelszigeteltebb országát meg is tartsa ilyennek. A legtöbb ember egyáltalán nem éri el az internetet, a számítógéppel rendelkező kevesek is inkább csak az ország saját, belföldi hálózatát látják.

Az egyik névkiszolgáló hibás beállítása miatt a világ egy rövid ideig bepillantást nyerhetett Észak-Korea internetes világába. Ebből kiderült, hogy ennél hosszabb időre igazából nincs is szükség: az országnak mindössze 28 regisztrált domainneve van, azaz ennyi .kp végződésű weboldal létezik - számolt be a The Guardian.

Az oldalak mintha egy kaptafára készültek volna, első pillantásra nehéz megkülönböztetni azokat egymástól. Ezek többnyire állami szervek vagy a párt oldalai, de vannak sporthírek és receptoldal is. Az állami hírügynökség weboldaláról megtudhatja Észak-Korea népe, milyen elképesztő mértékben elszaporodtak a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények a hanyatló dél-koreai fiatalság körében.

A kedden felfedezett beállítási hibát hamar orvosolták Phenjanban, mostanra ezek az oldalak többségükben elérhetetlenek. Az incidensért felelős technikai személyzet sorsáról semmilyen információ nincs, de a korábbi hírek fényében nem sok illúziónk lehet. A beszámoló azt is hangsúlyozza, hogy a koreai intranetről semmilyen adatot nem sikerült megtudni, az fizikailag is elkülönül a világhálótól.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.