Patkós András fizikus lett Az év ismeretterjesztő tudósa

Patkós András fizikus vehette át Az év ismeretterjesztő tudósa díjat szerdán a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) budapesti székházában.

"Minden díjnak az igazi lényegét és fontosságát a kitüntetettek szakmai munkája, minősége szabja meg" - hangoztatta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT elnöke az elismerés átadásakor. Hangsúlyozta: a magyar tudományos újságírók munkájának lényege, hogy magyar nyelven, közérthetően tegyék hozzáférhetővé mindenki számára a kor legújabb és legfontosabb kutatási eredményeit. Nekik köszönhető azonban az a díj is, melyet a legkíválóbb ismeretterjesztő tudósoknak adományoznak. Az idén a díjat az ELTE részecskefizikus professzora, Patkós András akadémikus vehette át.

A Tudományos Újságírók Klubja által alapított elismerés részeként a díjazottakról egy kisbolygót is elneveznek, amelyről oklevelet kap a kitüntetett. Az 1996-ban alapított díjat elsőként Simonyi Károly fizikaprofesszor vehette át, majd az évek során az elismerésben részesült R. Várkonyi Ágnes történész, Csányi Vilmos etológus, Falus András immunológus, Marx György fizikus, Vekerdi László irodalom- és tudománytörténész, Csermely Péter biokémikus, Vámos Tibor villamosmérnök, Freund Tamás agykutató, Lukács Béla fizikus, Kordos László geológus, Almár Iván űrkutató, Illés Erzsébet planetológus, Hargittai István és Hargittai Magdolna kémikusok, valamint Schiller Róbert kémikus.  

A díjazottak a tudományos újságírók szavazatai szerint ők tették a legtöbbet az elmúlt évben a tudomány közérthető megjelenítéséért, népszerűsítéséért az írott és az elektronikus sajtóban a tudomány legkiválóbb művelői közül. A 2013. évi kitüntetett Patkós András a díjátadás után előadást tartott Alkotás és hatás címmel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.