Már tesztelik a készpénzt és mobilt sem kívánó parkolóórát

Nincs többé aprókeresgélés, sorbanállás a pénzváltónál vagy az automatánál, időhúzó sms-fizetés a telefonnal - Németországban feltalálták a készpénz és mobiltelefon nélküli fizetőparkolást. A több német nagyvárosban már tesztüzemben működő megoldáshoz csupán egy matricát kell a szélvédőre ragasztani - minden más művelet az "éterben" történik.

Természetesen nem hagyományos matricáról van szó: az öntapadó műanyagfólia alatt egy RFID (vagyis egy bizonyos távolságon belül rádiófrekvenciás azonosításra alkalmas) chip rejtőzik, annak a jeleit érzékeli az óra. A rendszer hatótávolsága egyelőre nyolc méter, így az ultramobil parkolás egyelőre csak parkolóházakban üzemel. Mivel azonban a ráiófrekvenciás jeleket érzékelő vevő kicsi és olcsó, később a fizetős parkolási övezeteket is fel lehet szerelni vele.

A rendszerhez egy honlap is tartozik, amelyen keresztül a felhasználók pontosan ellenőrizhetik (okostelefon vagy számítógép segítségével), hogy mennyi időt töltöttek a fizetős zónában. Az egyenleg megjelenhet egy elkülönített számlán, de a fizetés működhet prepaid rendszerrel, vagy akár a mobilszámlával kombinálva is.

A Fraunhofer Intézetben kifejlesztett, Viatag nevű szisztéma ügyel a személyes adatokra: nem a rendszámot tárolja, hanem egy 12 számjegyből álló titkos kódot, amelynek segítségével mindenki csak a saját parkolási információihoz férhet hozzá.

A tesztüzem Münchenben, Essenben és Duosburgban zajlik, a sikeres próbák nyomán a megoldás egy-két éven belül várhatóan egész Németországban elterjed majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.