Ózonlyuk az Arktisz felett

Idén tavasszal korábban sohasem tapasztalt mértékű ózonhiányt mértek a műszerek az Arktisz felett. A szokásosnál nyolcvan százalékkal kisebb gázmennyiség azt jelenti, hogy ózonlyuk alakult ki a térségben – jelentette a Nature.

A tudományos lapban megjelent tanulmány szerint ez az ózonhiány összevethető a múlt század nyolcvanas éveiben az Antarktisz környezetében kialakult ózonhiánnyal. Az ózonréteg vékonyodásában a klórvegyületek játszanak nagy szerepet, ezeket 1987-ig nagy mennyiségben használta az ipar, például a hűtőszekrények hűtőgázaként, vagy a dezodorok hajtógázaként. Lebomlásuk évtizedekig is eltarthat, becslések szerint a század közepére állhat vissza a levegő ózonszintje az ipari kor előttire. A sztratoszférikus ózonréteg a földtől 15-35 km-es magasságban védi a földi életet a Nap káros ultraibolya sugaraitól.

Az ózonmennyiséget vizsgáló tudósok – kilenc ország tizenkilenc intézetének munkatársairól van szó – űrszondák, meteorológiai mérések és légköri modellek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a hideg időszak a múlt télen harminc nappal tovább tartott. Ez vezetett a szokatlanul nagy ózonveszteséghez – azt azonban nem tudják, hogy mi okozta az egy hónapos többletet. Pillanatnyilag az biztos, hogy a hőmérsékletet nem volt alacsonyabb, mint korábban, csupán a hideg idő hosszában van eltérés.

Gloria Manney pasadenai kutató (NASA) szerint az egyetlen magyarázat, a hosszabb időn át tartó hideg idő. Ez vezetett oda, hogy a klórvegyületek nagyobb hatékonysággal pusztították az ózont. Ha a klímaváltozás miatt kissé tovább csökken a sarki légkör hőmérséklete és ez magas klórszinttel párosul, az további súlyos ózoncsökkenéshez vezethet.

Az akrtiszi ózonlyuk mérete jóval kisebb területre koncentrálódik, mint az antarktiszi ózonlyuké. Ennek az a magyarázata, hogy a jelenséget létrehozó ciklonok jóval kisebb területre terjednek ki, mint az antarktiszi örvények. Ugyanakkor az arktiszi örvények akár sűrűn lakott térségeket is érinthetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.