Öt és félezer éves cipőt találtak egy barlangban

A bőrből készült, fűvel kitömött lábbeli négyszáz évvel öregebb még a Stonehenge-nél is. A tökéletes állapotban megőrződött cipőre egy örményországi barlangban bukkant rá egy egyetemista lány.

Öt és félezer éves az a cipő, amelyet egy örményországi barlangban talált még 2008-ban egy egyetemista.

Amerikai és brit tudósok azóta fáradoztak a lábbeli korának minél pontosabb megállapításán kaliforniai és oxfordi laboratóriumokban. Munkájuk eredményét szerdán jelentették be a PLoS ONE nyílt internetes tudományos portálon.

A cipő bőrből készült és tökéletesen megőrződött. A lábbeli 400 évvel öregebb még a Stonehenge-nél is, korát 5637 és 5387 esztendő közöttinek mutatta ki a radiokarbonos korelemzés. A cipődoyent egyetlen darab marhabőrből csinálták gazdája lábának alakjára formálva, fűzője is van, azt is megkímélte az idő.

A lábbeli 24 és fél centi hosszú, szélessége 7,6 és 10 centi közötti, ez 37-es méretnek felel meg. Jobbos. Azt nem tudni, hogy női vagy férfi. A méret mai szemmel női viselőre utal, de akkoriban a férfilábak kisebbek voltak. Bár viseltes, de nem elnyűtt. Utóbbi azért lényeges, mert a barlangon belül egy veremben bukkant rá az örmény egyetemista lány, és felmerült a kutatókban, hogy esetleg szemetesgödörbe került a lábbeli. Csakhogy a verem a barlangon belül volt, a cipő pedig használható állapotban, így kizárt, hogy kidobta volna gazdája.

További érdekesség, hogy a cipőt belül fűvel tömték ki, aminek oka vagy célja talányos. Lehet, hogy bélésként szolgált, esetleg hőszigetelésként is a láb melegen tartására, de az is megeshet, hogy a cipő alakjának megőrzését szolgálta, amikor tartósan nem használták a lábbelit.

A cipő hátulján kétszer négy fűzőlyuk van, elején 15 pár. Talpát nem erősítették meg, ott is csak egyrétegű a puha tehénbőr. Hogy sziklás, köves terepen mennyire lehetett így tartós, nem tudni, de feltehetően nem életre szólóan.

A cipőlelőhely az örmény-török-iráni határ közelében van. A barlang állandó száraz hűvöse kedvez a történészeknek, mivel remekül megőrzött használati tárgyakat. Emellett juhok is segédkeztek a konzerválásban: ürülékükkel vastagon beborították a talajt, illetve a tárgyakat. A cipőn kívül a barlangban agyagedényeket is találtak, azokban pedig búzát, árpát sárgabarackot és más, ehető terméseket.

A cipő egyébként a barlangban a juhtrágyának köszönhetően puha maradt évezredeken át, ám amióta levegő éri, elkezdett keményedni - mondta az AP amerikai hírügynökségnek Ron Pinhasi, az írországi Cork egyetem régésze, a nemzetközi tudóscsapat vezetője.

A világ legősibb ismert lábbelije egyébként egy szandál, mely 8 ezer éves lehet. Azt is barlangban találták, de Észak-Amerikában, a mai Missouri állam területén. Anyaga nem bőr, hanem inkább növényi rost.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.