Öt pont a géneken, melyek melegséghez vezetnek?

Újabb fejezet nyílt a vélhetően még sokáig lezáratlan dossziéban, mely a homoszexualitás genetikai okairól szól. A témához, melyet az internetes oldalakon rendszeresen mélyzsigerből kommentelők kórusa kísér, új tudományos eredmények sorakoztak fel.
Az ezúttal is egypetéjű ikreken végzett kísérleteket ismertető tanulmányt most az Amerikai Humángenetikusok Társaságának (ASHG) Baltimoore-i éves konferenciáján ismertették, hogy aztán ennek hullámai végigjárják a világsajtót.

A két évtizedes fáradozások, melyek a melegség génjének, vagy génjeinek keresését kísérik, most bizonyos epigenetikai faktorokhoz vezettek. Eric Vilain és csoportja a Kaliforniai Egyetem Los Angelesi egységében (UCLA) öt olyan epigenetikus jegyet ismert fel az emberi genomban, melyek alapján nagy valószínűséggel meg lehet becsülni a nemi érdeklődés irányát.

Az epigenetikus jegyek a génekhez kapcsolódó többlet információ-rétegek, amelyek a gének érvényesülését szabályozzák. A gének tulajdonképpen az utasításokat hordozzák, az epigenetikus jegyek pedig az utasítások végrehajtását irányítják: mikor, hol és hogyan érvényesülnek a gének a fejlődés során. Az epigenetikus jegyek általában minden generációban megújulnak, de néha mégis átöröklődhetnek egyik nemzedékről a másikra.

Mindez anélkül történik, hogy az adott genetikai kód, a DNS szerkezeti sorrendje bármilyen módon megváltozna. Kizárólag genetikai úton eddig nem sikerült a melegség okához közelebb jutni, amit az is bizonyít, hogy az egypetéjű ikrek közül csak mintegy ötven százalékban lesznek mindketten melegek, vagyis más hatásnak is érvényesülnie kell.

A kutatók szerint ez az epigenetikai faktor, s azon belül is az úgynevezett metiláció, mely a DNS bázissorrendjében okozott változás nélkül mégis képes a géneket ki- és bekapcsolni.

Ilyenkor egy metilcsoport kapcsolódik az örökítő anyag bizonyos részeihez, s ez az egész élet során ott marad, de néha képesek átöröklődni az utódokra is. Hogy ezek a faktorok mikor kapcsolnak be, azt még nem tudták megállapítani.

Az epigenetika befolyásáról a homoszexualitás kifejeződésében már három éve elkezdtek cikkezni. Különösen arról, hogy az epigenetikus jegyek befolyásolhatják a magzat tesztoszteron-érzékenységét a méhben, s ezzel megváltoztathatnak olyan génaktivációs részeket, amelyek a gyerek agyi fejlődésének szexuális vonzalommal kapcsolatos részét szabályozzák.

A mostani vizsgálatban a 47 egypetéjű ikerpárból 37-ről derült ki, hogy részben heteroszexuális, részben meleg tagjuk van, s tíz esetben volt mindkét iker homoszexuális. A kutatás során öt olyan régiót ismertek fel az örökítő anyagban, amelyeknek metilációs mintázata a már említett valószínűségi arányban közeli kapcsolatra utal a nemi irányultsággal.

A vizsgálat nem derített fényt arra, mi okozza egyes ikreknél ezt a különbséget, mint ahogy a tesztalanyok kis száma is óvatosságra int a szélesebb következtetések levonásától.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, ez az eredmény nem használható melegség-tesztekhez vagy pláne valamiféle „kezelésre", mint ahogy a szakértők hangsúlyozzák, a nemi irányultság manipulálásától még nagyon messze vagyunk.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.