Összegzés az emberről

A Nobel-díjas Konrad Lorenzet legtöbben népszerű állattörténetei kapcsán ismerik. Ő volt a modern kori etológia megteremtője, élete fő művének mégis azt a könyvét tartotta, melyben az emberi viselkedésre keres magyarázatot. Csányi Vilmos ugyan nem jelentette ki, hogy a biokémiától a szépirodalomig tartó életmű melyik írott állomását tekinti legjelentősebb munkájának, de nyolcvanadik születésnapjára ő is egy humánetológiai összegzést jelentetett meg.

Ma már nem számít ortodoxiának, ha a viselkedéstudomány az emberi magatartást az állatvilággal való összehasonlításban írja le, elemzi. A legizgalmasabb mégis annak a bonyolult feladványnak a boncolgatása, mi emel ki minket az állatok közül, mi tesz bennünket emberré? Csányi ezekre a tulajdonságokra mutat rá új művében, méghozzá a rá jellemző könnyed, olvasmányos stílusban.

 

Az Íme, az ember segítségével egész jól megérthetjük az ember mozgatórugóit, jobban elviselhetjük az életben adódó kellemetlenségeket, hiszen a szerző szemléletes példák során keresztül pontos látleletet ad. Egyrészt megnyugtat, nem vagyunk csupán génjeink által vezérelt robotok, de helyre is tesz: jobb, ha tisztában vagyunk biológiai örökségünk megszabta kereteivel. Rendszerszervező és kultúraképző képességeinkkel, hiedelemalkotó és közösségszervező, szövetségkötő és -bontó tulajdonságainkkal, melyek nyelvünk és tehetségünk mellett legemberibb vonásaink. Jó, ha tudjuk, hogy a végtelenségig szabálykövetőek vagyunk, szeretünk engedelmeskedni, és vonzódunk tárgyainkhoz, de küzdünk a közösségben elfoglalt rangsor minél jobb helyéért.

Csányi egzakt, tudományos látleletet ad mai világunk legtöbb jelenségéről, a globalizációról, a kulturális agressziónak tekinthető háborúról, az egytagú közösségek és a politika viszonyáról, lélekről, testről, szexről. Több újságban, így lapunkban megjelent írásai a fejezetek között ironikus bölcsességű aktualitásokkal ötvözik az örök érvényű tudományt. És ami az egész könyvet nemcsak végkicsengésében, hanem az összes fejezeten át végigkíséri, az az evolúciós gondolkodás racionalizmusa.

CSÁNYI VILMOS: ÍME, AZ EMBER
Libri, 388 oldal, 3990 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.