Összeállították a polip genomját

Első ízben fejtették meg egy lábasfejű teljes genomját. A polip öröklődési anyagának megfejtése hozzásegítheti a kutatókat, hogy megérthessük e kivételesen értelmes állatok agyának szerkezetét.
A Chicagói Egyetem kutatói a kaliforniai kétpettyes polip genomját állították össze, amelyről kiderült, hogy meglepő különbségeket mutat más gerinctelen állatok öröklődési anyagához képest. A Nature hasábjain megjelent tanulmány szerint különösen az idegfejlődéssel összefüggő gének tekintetében találtak eltéréseket, melyeket korábban a gerincesek sajátjának tartottak.

A 2,7 millió bázispárból álló polipgenom több hosszú és ismétlődő szakaszt tartalmaz, melyek közül 33 ezer kódol fehérjéket. Ezzel méretben kisebb az emberi genomnál, de több funkcionális gént tartalmaz. Ezen belül 168 idegfejlődéssel összefüggő gént találtak, s ez tízszer több, mint bármely más gerinctelennél, és kétszer több, mint az emlősök hasonló génjeinek a száma. Hat olyan gént is feltártak, mely a polip álcázási képességében, színváltozásában segíthet.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.