Őssejtből hamburger

Az eljárással csökkenthető a tenyésztett állatok mennyisége, de egyelőre pocsék az íze.

Holland tudósok őssejtek segítségével izomszövetet hoztak létre. Folytatva a kísérleteket még nagyobbra növesztenék a szöveteket, hogy a mesterséges alapanyagból ősszel kisüssék a világ első mesterséges hamburgerét. A kutatás célja nemcsak egyetlen speciális hamburger megalkotása, hanem jóval általánosabb: a hagyományos állattenyésztésnél hatékonyabb eljárás kidolgozása. Azt ígérik, hogy a hús tökéletes élményét kínáló vázizomszövet létrehozásával felváltható a hagyományos állattenyésztés és a húsipar. A módszer propagálói szerint akár hatvan százalékkal kisebb környezeti terhelés árán produkálható a szintetikus hús.

A Maastrichti Egyetemen Mark Post professzor vezetésével dolgozó kutatók a múlt hétvégén mintegy 2 centi hosszú, 1 centi széles és körülbelül 1 milliméter vastag izomszövetet mutattak be. A mesterséges izom látványa leginkább a tintahalhoz hasonlított. A kutatók azt tervezik, hogy az őszi hamburgersütésnél vérrel és zsírral elegyített mesterséges izmokból sütnek húspogácsát. Ezt a hamburgert nem egy sarki gyorsétkezdében fogyasztják el, sőt az is elképzelhető, hogy senki sem eszi meg. Az a húspogácsa ugyanis nagyjából kétszázezer fontot ér majd. A Pos­tot idéző BBC szerint a gyártási eljárások javulásával a költségek drasztikusan csökkenhetnek.

Jelenleg 100 gramm növényi fehérjét kell megetetni a sertéssel vagy tehénnel ahhoz, hogy abból az állat 15 gramm állati fehérjét készítsen – vagyis az eljárás hatásfoka 15 százalékos. A hollandok állítják, hogy a szintetikus hús esetében 50 százalékos hatékonyság is elérhető.
Az ilyen jellegű kutatások egyik motivációja, hogy az emberiség húsigénye 2050-re a jelenleginél ötven-hatvan százalékkal nagyobb lesz, annak ellenére, hogy a legeltetésre alkalmas területek már most túlhasználtak. (Akkor nemcsak állattenyésztésre használható elegendő nagyságú terület nem lesz, de víz sem.)

Post szerint ezzel az eljárással csökkenthető a tenyésztett állatok mennyisége, ugyanakkor az Earthsave nevű szervezet vezetője, David Steele azt javasolja: szintetikus hús gyártása helyett az emberek egyenek kevesebb húst. A biokémikus egyik ellenvetése: túlzottan sok vegyszerre lenne szükség a szintetikus hús rohadásának lassításához.

A hollandok szerint a műizom édeskés íze nem kínál kulináris élvezetet, ezért további kísérletek kellenek az ehetőbbé tételéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.