Orvosi Nobel-díj őssejtkutatásért

Egy brit és egy japán kutató nyerte el a 2012-es orvosi Nobel-díjat. John B. Gurdon és Shinia Jamanaka egyenlő arányban osztozik a nyolcmillió svéd koronás díjban. A két kutató a díjat az emberi őssejteknek az emberi bőrsejtekből való előállításáért kapta.

Az így visszaállított sejteket indukált pluripotens őssejteknek nevezik. Az emberi őssejteknek az emberi bőrsejtekből való előállításának alapjait a kioto-i Shinia Jamanaka fedezte fel. Egyébként Gurdon dolgozta ki azt az eljárást is, amelynek alapján az angol Ian Wilmut létrehozta az első klónozott bárányt, a világhírű Dolly-t. Az idén 79 éves Gurdon klónozóként és őssejtkutatóként egyarán ismert. Az Oxford Egyetemen 1962-ben ő klónozott elsőként békát.

Az idén ötven éves Jamanaka 2006-ban ért el átütő eredményt Ő hozott létre elsőként bőrsejtből indukált pluripotens ősejteket. Módszerének köszőnhetően nincs szükség az embriók használatára, így is létrehozhatók mindenféle őssejtek.

Az indoklás szerint a két kutató munkássága forradalmasította a sejtek fejlődésével kapcsolatos ismereteinket.

Thomas Perlmann bemutatja az idei orvosi Nobel-díj nyerteseit
Thomas Perlmann speaks to the Nobel Assembly at Karolinska Institutet in Stockholm,October 8, 2012. Briton John Gurdon and Japanese scientist Shinya Yamanaka won the 2012 Nobel prize for medicine or physiology for research which revolutionised understanding of how cells and organisms develop, the award-giving body said on Monday. REUTERS/ Bertil Enevag Ericson/Scanpix Sweden (SWEDEN - Tags: ANNIVERSARY SCIENCE TECHNOLOGY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. NO COMMERCIAL SALES
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.