Orrunk formáját négy gén határozza meg

Négy gén szabályozza orrunk formájának kialakulását – derítették ki brit kutatók. A University College London kutatói több mint hatezer chilei, kolumbiai, mexikói, perui és brazil kísérleti alany adatait elemezték. Közülük 5958 embert választottak ki további vizsgálatra, akik felének európai ősei voltak, 45 százalékuk indián ősökkel, míg 5 százalék afrikai felmenőkkel rendelkezett.

A teljes mintában 14-féle arctípust azonosítottak, és a genomban kikeresték azokat a géneket, amelyeket az egyes jellemzőkhöz köthettek. Egy háromezres alcsoportnál még háromdimenziós arcrekonstrukciós méréseket is bevetettek a pontos jellemzők meghatározására. Ennek eredményeként négy olyan gént találtak, melyek az orrcsont és a porcok növekedéséhez voltak köthetők. Ebből kettő az orrlyuk szélességét befolyásolta, egyik az orrnyereg szélességét, egy negyedik pedig az orr hegyességét.

A négy fenti génen túl a kutatók egy további gént is azonosítottak, mely az áll kiemelkedésére hatott. A UCL Cell & Developmental Biology hasábjain megjelent közlemény szerint az emberek környezete nagyban befolyásolja evolúciójukat, így az orr formáját is. A hideg és száraz klíma például viszonylag keskenyebb orrot eredményez.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.