Orrszarvú expressz Angliából Afrikába

Három fekete orrszarvút szállítottak az angliai Kentből a Tanzániában lévő Kilimandzsáró Nemzeti Parkba. A szállítás a fajok fenntartását célzó kezdeményezés keretében történt, a fekete orrszarvú ugyanis az egyik legsúlyosabban veszélyeztetett élőlény a világon.

A három fekete orrszarvú fogságban született, és az Aspinall Alapítvány által működtetett angliai Port Lympne Vadasparkban élt. Természetes élőhelyükre való visszaszállításukkal az volt a cél, hogy tovább bővítsék a tanzániai Mkomazi orrszarvú parkba visszatelepített kelet-afrikai fekete orrszarvú populációt. A fekete orrszarvúk száma ugyanis az utóbbi időben sajnálatos módon jelentősen csökkent az orvvadászat miatt. A DHL Express különleges „szállítmányában” Monduli, egy hím orrszarvú, valamint két nőstény, Grumeti és Zawadi kapott helyet. Az állatok a szállítást követően először találkozhattak a vadonnal.

Az orrszarvúkat egy Boeing 757-es típusú repülőgéppel szállították, amelyet úgy alakítottak át, hogy az állatok első osztályú ellátást kaphassanak az út során, és biztonságosan utazhassanak a fedélzeten. A gépet emellett különleges biztonsági felszerelésekkel látták el: életmentő és hőmérsékletet szabályzó készülékek garantálták a nem hétköznapi utasok biztonságát. A repülőgép átalakítása során az állatok eleségének is helyet kellett biztosítani, vagyis négy bála lucernaszénát, fél vödör répát, fél vödör almát, egy doboz banánt, egy doboz zellert, egy doboz spenótot, valamint háromhordónyi vizet kellett biztonságosan elhelyezni a gépen. Az állatok 10 órát utaztak az angliai Manston repülőtérről Tanzániáig. A tanzániai Kilimandzsáró Nemzetközi Repülőtérről kamionokkal szállították az orrszarvúkat a nemzeti parkba.

Miután az orrszarvúkat sikeresen visszajuttatták természetes élőhelyükre, a mentésben közreműködő Aspinall Alapítvány a sikeren felbuzdulva a végső simításokat végzi további veszélyeztetett állatfajok eddig soha nem látott méretű visszatelepítési projektjein. Az alapítvány jelenleg 11 fogságban született gorilla visszatelepítését szervezi Gabonba. Az orrszarvúk és a gorillák mellett az alapítvány nyolc jávai langurt, öt gibbont és két afrikai elefántot szeretne visszaszállítani természetes élőhelyükre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.