Oroszország leggazdagabb embere vette meg Watson Nobel-díját

Az acélmágnás visszaadja a díjat a tudósnak.

A DNS szerkezetének felfedezéséért James Watson 1962-ben kapta meg a Nobel-díjat, melyet nemrégiben egy aukción eladásra bocsátott. A díj 4,8 millió dollárért kelt el, a legtöbbet licitáló személy kilétét pedig eddig homály fedte. Aliser Uszmanov, az orosz acél- és távközlési mágnás most elárulta: ő volt az a névtelen telefonáló, aki múlt héten megvette a díjat, szándéka pedig, hogy visszajuttassa azt eredeti tulajdonosának.

„Véleményem szerint elfogadhatatlan egy olyan szituáció, amiben egy kiemelkedő tudósnak el kell adnia azt a díjat, amivel az eredményeit elismerték" – nyilatkozta Uszmanov. „James Watson az egyik legnagyobb biológus a történelemben és a DNS szerkezetéért kapott Nobel-díj neki jár" – tette hozzá.

Ez volt az első olyan Nobel-díj, amelyet még a díjazott életében adtak el. Watson azt mondta, hogy az összeg egy részét jótékonysági célra, másik részét pedig tudományos kutatások támogatására fordítja.

Uszmanov a Forbes idei rangsora szerint Oroszország leggazdagabb embere, becsült vagyona 18,6 milliárd dollár, a világon ezzel ő a 34-ik. Uszmanov a BBC szerint az Arsenal futballklub egyik legnagyobb részvénycsomagjának tulajdonosa.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.