Orosz-amerikai matematikusé az Abel-díj

Jakov Grigorjevics Szinaj amerikai-orosz állampolgárságú matematikus kapta az Abel-díjat 2014-ben - jelentette be a Norvég Tudományos Akadémia.


Az 1935-ben Moszkvában született kutatót a 20. század egyik legnagyobb hatású matematikusaként tisztelik világszerte. A matematika Nobel-díjaként is emlegetett elismerést a dinamikai rendszerek, a matematikai fizika, valamint a valószínűségszámítás területén nyújtott alapvető eredményeiért nyerte el.

Jakov Grigorjevics Szinaj amerikai-orosz állampolgárságú matematikus kapta az Abel-díjat 2014-ben MTI/EPA/PRINCETON UNIVERSITY

A díjat és a vele járó hatmillió koronát (750 ezer eurót) május 20-án Oslóban veheti át a norvég trónörököstől – olvasható az Abel-díj hivatalos honlapján.

Szinajt hazánkban is tisztelik, 1993 óta a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja. Az orosz-amerikai tudós megannyi szakmai elismerés birtokosa, így 1997-ben Wolf-díjat kapott a statisztikai mechanika, dinamikus rendszerek ergodelmélete és fizikai alkalmazásaik matematikailag precíz módszereihez történő alapvető hozzájárulásaiért.

Jakov Szinaj az amerikai Princeton Egyetemen és az Orosz Tudományos Akadémia Landau Elméleti Fizikai Intézetben tanít. Számos eredmény viseli a nevét, köztük a Kolmogorov-Szinaj entrópia, a Szinaj-Bowen-Ruelle operátor vagy a Pirogov-Szinaj elmélet. Több mint 250 tudományos munkát írt, félszáz matematikust és fizikust segített PhD-fokozathoz.

Az Abel-díj kimagasló matematikai eredmények elérését, alapvető matematikai problémák megoldását, új technikák és alaptételek kidolgozását, új kutatási területek megalapozását jutalmazó nemzetközi elismerés. A Nobel-díj mintájára 2001-ben, Niels Henrik Abel norvég matematikus születésének kétszázadik évfordulójára alapított elismerést 2003 óta adják át azoknak a tudósoknak, akik kiváló tudományos munkát végeznek a matematika területén. A díjat odaítélő bizottság tagja volt Lovász László magyar matematikus is.

Az Abel-díjat 2012-ben Szemerédi Endre magyar matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, valamint az amerikai Rutgers Egyetem tudósa kapta. A magyar matematika erejét mutatja, hogy 2005-ben Lax Péter érdemelte ki ezt az elismerést. Lax az Egyesült Államokban érte el eredményeit, Szemerédi viszont a budapesti kutatásaiért vehette át az elismerést.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.