Orlovits Veronika megkésett CT-je

A tüdőbeteg magyar asszony, akit most Amerikában vizsgálnak, több mint kétszáz éve halt meg. Holtteste szokatlanul fiatalnak számít a múmiák komputertomográfiájában. Családtagjaival együtt az eddigi legnagyobb múmiakiállításon látható az Egyesült Államokban.

Hogyan élt Orlovits Veronika? A DNS-elemzésből ismert tuberkulózisa okozta-e a halálát? Mi volt jellemző a környezetére? Ezeket vizsgálják most az egyesült államokbeli Milwaukee (Wisconsin állam) kórházában komputertomográfia segítségével. Nem éppen az amerikai város volt betegéről van szó: az asszony 38 évesen, 1807-ben halt meg Magyarországon. Mint korábbi magyarországi híradásokból tudni lehet: Orlovits asszony, férje, Mihály, valamint gyermekük, Jánoska, egy eddig példátlanul nagyszabású, a világ húsz múzeumának mumifikálódott holttesteit bemutató vándorkiállítás kedvéért kelt át az óceánon, a budapesti Természettudományi Múzeum segítségével. A mostani „orvosi vizsgálatra” csak beugrottak, a bemutató soron következő állomása ugyanis Milwaukee.

Nemcsak a radiológusok, hanem a szélesebb közvélemény előtt is ismert: kiváló háromdimenziós képeket lehet készíteni elődeinkről a legmodernebb CT-szkennelési technológia segítségével. Ez az elmúlt évtizedben terjedt el. - Az orvosi képalkotás az egyetlen módja annak, hogy anélkül vizsgáljuk meg ezeket az embereket, hogy fizikai kárt okozzunk bennük. Egyszerre adja meg a kegyeletet, nekünk pedig rengeteg információval szolgál - fogalmazott Heather Gill-Frerking, a világ múmiái kiállítás német projektjének tudományos kurátora a helyszíni beszámolók szerint.

Váci múmia a Természettudományi Múzeumban
Váci múmia a Természettudományi Múzeumban

Jonathan Elias, a múmiák CT-szkennelésével foglalkozó professzor azt nyilatkozta: az Orlovits-család esete annyiban különleges, hogy mumifikálódott holttestük fiatalnak számít. A legismertebb ilyen CT-vizsgálatoknak az egyiptomi fáraókat vetették alá. Tutankhamonról például tavaly bebizonyosodott: genetikai eredetű csontbetegségben és maláriában szenvedett, I. Ramszeszt pedig fülfertőzés kínozta. Az ilyen felfedezések nem pusztán történelmi érdekességek. Dr. Samuel Wann, a wisconsini Szívkórház kardiológusa például nemrég Kairóban vizsgált ötven múmiát komputertomográfiával, és kutatási eredményeit a mi egészségünkre nézve is árulkodónak tartja.

Az Orlovits családra – korábbi magyarországi híradás szerint – a domonkosrendi Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben bukkantak rá Vácott. A templomtorony alatt befalazott kriptát találtak, amelyben pedig 265, természetesen mumifikálódott, halotti ruhával és díszekkel övezett holttestet fedeztek fel. A temetkezési hely különleges mikroklímája és az állandó légmozgás váltotta ki a mumifikálódást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.