Óriásvírusra bukkantak Szibériában

Újabb óriásvírust találtak francia kutatók a szibériai állandóan fagyott talajban (permafroszt). A Mollivirus sibericumnak elnevezett vírus 523 gént tartalmaz, míg egy hétköznapi influenzavírus alig 11-et. A szakemberek akkor neveznek egy vírust óriásnak, ha az hosszabb fél mikrométernél – a mikrométer a milliméter ezredrésze.

Ez már a második ősi vírus – mindkét beszámoló a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg –, amelyet a szibériai fagyott talajban találtak, s mivel újabbak felfedezése várható, az aggodalom is egyre nagyobb. Attól tartanak ugyanis a szakemberek, hogy a klímaváltozás miatt egyre nagyobb területeken olvad meg a szibériai talaj, így egyre nagyobb területről kerülhetnek ki ismeretlen hatású vírusok. A tundrákra települő ipar – szénbányászat, olajipar – megbolygathat olyan életformákat a fagyott talajban, amelyek hosszú távon gondokat okozhatnak. A francia tudósok szerint ezek a vírustörzsek nem veszélyesek az emberre, csak amőbákat fertőznek. Az persze nem zárható ki, hogy egyszer olyat találnak, ami az embernek is árt.

A francia kutatócsoport több óriásvírust talált. 2004-ben Chilében a Mimivírust, majd 2011-ben a Pandora névre keresztelt másikat. A 2013-ban fellelt szibériai óriásvírus neve Pithovírus lett. Utóbbiról megírtuk, hogy bár 30 ezer éve rejtőzött az örökké fagyott talajban, még mindig aktív. Chantal Abergel és Jean-MichelClaverie, a Marseille-i Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy a permafrosztban olyan patogén vírusok is rejtőznek, amelyekkel még sosem találkozott az ember.

A pithovírus 1,5 mikrométer hosszú, 0,5 mikrométer széles, mintegy 30 százalékkal nagyobb, mint az addig ismert legnagyobb vírus, a pandoravírus. A legtöbb vírussal ellentétben a pithovírus saját géneket, fehérjéket és enzimeket használ a szaporodásához. Ebben nagyon hasonlít a mimivírushoz, az első óriásvírushoz, amelyet ugyanez a kutatócsoport fedezett fel.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.