Óriási földrengést várnak Chilében

Geológusok az áprilisban észlelt erős földmozgások nyomán óriási földrengéstől tartanak Chile északi részén.
Áprilisban 8,1-8,2-es erősségű földrengés rázta meg Chile északi részén Iquique városát, ahol hat embert ölt meg és a környéken egymillió ember hagyta el egy időre otthonát.

A University of California geolóusa, Roland Burgmann szerint azonban ez a rengés csak előjele volt egy jóval hatalmasabb és pusztítóbb katasztrófának. Észak-Chile régóta veszélyzónának számít, ahol az óceáni kéreg évente hét centiméteres mozgással a dél-amerikai kontinentális réteg alá bukva erős feszültséget kelt a földkéregben. 1877-ben már volt erre egy 8,6-8,7-es rengés, mely nagyobb volt mint az áprilisi. Ez utóbbi, melyet egy nagy utórengés is követett, a szeizmikus törésvonalnak csak egy részét érintette, s a szakértő szerint a kéregben régóta felgyülemlő feszültség a közeljövőben egy hatalmas rengésben törhet ki.

Az USA Geológiai Szolgálata által készített tanulmány szerint az Észak-Chilei földrengésveszélyes zóna majd 150 éve nem „könnyebbült meg", ezért itt, az áprilisi rengéstől délre és északra egy 9-es fokozatú megarengés várható, s az ilyen méretű mozgásokat többnyire cunamik is követik. A Nature-ban is megjelent tanulmány szerint a helyi geológusokra és hatóságokra komoly feladat hárul a veszély pánikkeltés nélküli kommunikálásában.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.