Okos eszközt karácsonyra? Csak óvatosan

Az okos eszközök a karácsony igazi slágerajándékai, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy kellemetlen meglepetést is szerezhetünk velük – magunknak és a megajándékozottnak. Sok esetben használt eszközt ajándékozunk, ami önmagában nem probléma, de érdemes körültekintően eljárnunk, hogy az ajándék ne jelentsen veszélyt új vagy régi tulajdonosának.
Gombás László IT-biztonsági szakértő szerint több alapvető dolgokra érdemes odafigyelnünk, ha számítógépet, tabletet vagy okostelefont adunk-veszünk. Így például mielőtt túladnánk régi telefonunkon vagy laptopunkon, érdemes minden adatot törölni az eszközről. A legtöbben sajnos nincsenek azzal tisztában, hogy ha törlünk egy adatot, azt vissza lehet állítani. Ahhoz, hogy biztosan letöröljünk minden adatot, új tartalommal kell feltölteni az eszközt, majd azt is törölni, mert az biztos felülírja az eredeti tartalmakat.

Fontos, hogy nem csak adatok maradhatnak egy használt eszközön, hanem vírusok is. Sokan az eladásnál csupán annyit tesznek, hogy törlik a felhasználói profilt. Ám ez nem elegendő sem az eladó, sem a vevő biztonsága szempontjából. Érdemes az operációs rendszert újratelepíteni, ami egyben vérfrissítést is jelent egy régi számítógépnek. A fontos emlékeket (gyerekről készült képeket), adatokat érdemes egy olyan médiára is kiírni, ami csak olvasható – legyen az DVD vagy külső winchester.

Alapvető a beépített tűzfal és a vírusirtó – ezek nélkül ne kezdjünk el szörfölni a neten. Az ingyenes víruskereső a kötelező minimum, ha internetezünk. Viszont fontos tisztában lennünk azzal, hogy az csak víruskereső, az aktív hackertámadások ellen nem jelent védelmet. A fizetős víruskeresők előnye többek között az, hogy személyes tűzfalat állítanak a gépnek, amely ellenőrzi a ki-, illetve befelé történő adatforgalmat, és még böngészővédelmet is jelent, hiszen ellenőrzi a keresőtalálatok valóságát.

Vállalatok esetében bonyolultabb az adatok megsemmisítése. Vannak olyan cégek, amelyeknél mágneses tér segítségével zavarják össze a lemezen található jeleket, hogy biztos ne lehessen visszaállítani az adatokat – figyelmeztet lapunkhoz eljuttatott közleményében Gombás László, a Quadron Rendszer Kft. szakmai vezetője.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.