„Offshore” rákok tömegét filmezték le Panama partjainál

Panama mostanában az offshore cégek miatt került a hírekbe, de az eredetileg part mentinek fordítható kifejezés most valóban szó szerint értendő, ugyanis egy teljesen váratlan megfigyelés valóban a közép-amerikai ország csendes-óceáni partja mentén történt. Mélytengeri rákok többezres tömegét filmezték le amerikai kutatók 355-385 méter mélyen egy tenger alatti hegyvonulatnál.

A Woods Hole Oceanographic Institution munkatársai által a zavaros vízben megfigyelt és DNS-vizsgálatokkal meghatározott Pleuroncodes planipes nevű faj korábban sokkal északabbra, a dél-kaliforniai San Diego környéki partokra sodródott ki nagy tömegben.  Ezek a vörös színű rákok Alsó-Kaliforna nyugati partjainál, a Kaliforniai-öbölben élnek, és egész életciklusukat a tengerfenék és a vízfelszín közötti vízoszlopokban töltik. Emiatt nagyon védtelenek a szelek, az árapály-jelenségek és áramlatok erejével szemben. A nagyobb, mintegy tíz centiméteres kifejlett egyedekről ismeretes, hogy közvetlenül a tengerfenék feletti terület lakói, és függőleges irányú kirándulásokat tesznek a felszínre, ahol fitoplanktonokkal táplálkoznak.


A kutatók már ismerték azt a jelenséget, hogy a melegedő vizek néha robbanásszerű növekedést idéznek elő e faj populációjában, ám a mostani rajzást nem az El Nino jelenség hatásának tudják be, ami a kaliforniai partra vetődésüket okozta. Azt is tudták, hogy a rákok az oxigénszegény vizekben mélyebbre vándorolnak, ám még sohasem figyelték meg ezeket az állatokat ennyire délen. A kutatók szerint még soha nem tanulmányoztak rákokat ilyen nagy sűrűségben.  

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.