Oázis a milánói szmogban

A recepción a bejelentkezési űrlap és a fürdőszobában a wc-papír is újrahasznosított; a konyhában a tűzlap nem veszít hőt; a klímát és a forró vizet zöldenergia termeli Milánó első nulla emissziós szállodájában. Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városában 2010 tavaszán nyílik a Scala operaházról elkeresztelt ökohotel.

Az Aida-lakosztályért éjszakánként minimum 400 eurót fizető vendégek nem fognak hidrogénautóval érkezni, de a garázstól a tetőteraszig minden széndioxid-kibocsátásmentes a négycsillagos Hotel Milano Scalában.

"Az energiához szükséges vizet 17 méter mélyről pumpáljuk fel: nem könnyű a környezetvédelem egy metropolis szívében restaurált 1800as palotában, ahol napelemhez sincs hely a tetőn" - a megoldás a japán Mitsubishi Electric technológiájával született meg, magyarázta a szállodát menedzselő Maurizio Fanoldi, aki szerint ezzel bizonyított, hogy a (luxus) szállodaipar is tenni tud a globális felmelegedés ellen. A 15 millió eurós projecttel "évi 45 százalékot takarítunk meg a hagyományos szállodák energiafogyasztásához képest, 417,5 tonnával kevesebb CO2kibocsátással".

"Az ökológia a harmadik évezred idegenforgalmi jelszava" - hangoztatja a milánói turizmusért felelős Massimiliano Orsatti emlékeztetve, hogy a zöldszálló az északolasz városban 2015-ben rendezendő világkiállítás témáit előzi meg. A megújuló energia fellegvárának kikiáltott Hotel Milano Scalában hő nem vész el, a szálló egyik büszkesége a tökéletes termo és akusztikai szigetelés, a hotelt reklámozó szórólapon is ott az FSC-logó, mely a fenntartható és felelős erőgazdálkodást igazolja, a bútoroktól a szelektív hulladékgyűjtésig minden a zéró emissziót szolgálja. Kár, hogy a szállodakapun kívül évi 7 millió tonna széndioxidot szívnak be tüdejükbe a milánóiak. A Pó-alföld feletti szmogfelhő a városközpont autósforgalmának 2008-ban bevezetett fizetős korlátozásával sem foszlott szét. A Milánóban alakult, szmogellenes családok egyesülete szerint babakocsival tilos közlekedni.

Hiába az ökoszálló, Itáliában 2020-ra csak a Vatikán mondhatja el magáról, hogy 20 százalékban megújuló energiát használ. A napelemre való átállás 2008 decemberében, a szentszéki audienciateremmel kezdődött. Széndiodix kibocsátását pedig a Vatikán magyarországi erdőtelepítéssel váltotta meg. Persze a 0,44 négyzetkilométeres pápai állam töredékrésze a gyárkémények övezte Milánónak, de az olaszok sem értik, hogy Rómában miért öntik még mindig egybe a szemetet, és Szicíliában miért nem látni napelemet a háztetőkön?

 

A policeman walks past solar panels covering the roof of the Paul VI hall near the cupola of Saint Peter's Basilica at the Vatican November 26, 2008. The Vatican was set to go green on Wednesday with the activation of a new solar energy system to pow
A policeman walks past solar panels covering the roof of the Paul VI hall near the cupola of Saint Peter's Basilica at the Vatican November 26, 2008. The Vatican was set to go green on Wednesday with the activation of a new solar energy system to power several key buildings and a commitment to use renewable energy for 20 percent of its needs by 2020. REUTERS/Tony Gentile (VATICAN)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.