Kibelezett múmia költözött a Buddha-szoborba

Halálra éheztette magát egy szerzetes, de nem érte be ennyivel

Egy ősi Buddha-szobor belseje egy 900 éve mumifikálódott szerzetes maradványait rejti – írta a The Washington Post. A tudományos elemzéseket végző kutatók szerint ez az egyetlen ilyen lelet a világon.

Feltételezések szerint a szerzetes nagyjából 1100 körül saját elhatározásából halálra éheztette magát. Akkoriban Japánban, Kínában és Tibetben gyakorta előfordult, hogy a szerzetesek ilyen szélsőséges módon fejezték ki kötődésüket hitükhöz.

Az ilyen útra vállalkozó szerzetes hosszú ideig egy speciális, sóban gazdag, vízben szegény diétán élt. Majd lótuszülésben beült egy szűk kősírba, ahol épp csak elfért, majd ezt teljesen betemették úgy, hogy egy vékony csövön keresztül azért levegőt kaphasson, illetve egy kis csengőt is mellétettek, amivel jelezte, hogy életben van. Amint a csengőhangok abbamaradtak, kihúzták a légzést biztosító csövet, az üreget légmentesen lezárták. Ezer nap múlva felnyitották a sírt, és szerencsés esetben mumifikálódva találták az elhunytat.

A 900 éve mumifikálódott szerzetes maradványait nagyjából kétszáz évvel később kolostorának szerzetesei – talán mert úgy látták, hogy a mumifikálódott test kezd szétesni – egy szépen kidolgozott, lakkozott Buddha-szobor belsejébe helyezték.

A szobor szokatlan tartalmát 1996-ban, restaurálás közben fedezték fel. A szakértők nem tudták, nem merték eltávolítani a múmiát, mert attól tartottak, hogy a bolygatás hatására szétesik. Most német, holland és olasz tudósokból álló nemzetközi csapat egy speciális képalkotó eljárással megvizsgálta a maradványokat. A kutatást vezető német paleontológus, Wilfrid Rosendahl szerint a felvételekből egyértelműen kiderült, hogy a szerzetes teste tökéletesen mumifikálódott. Jól kivehető a bőre, az izomzata, azaz nem egy egykoron lecsupaszított csontvázról van szó, hanem egy 30-50 év közötti ember múmiájáról. A korát szénizotópos kormeghatározással állapították meg, míg a ruházatát Hollandiában elemezték és a csontból is vettek DNS-mintát. A testüregek vizsgálata igazi meglepetéssel szolgált: a belső szerveit kivették, helyére kínai írásjelekkel telenyomtatott papírokat tettek.

A Buddha-szobrot néhány évtizeddel ezelőtt egy holland gyűjtő vásárolta meg, akinek fogalma sem volt arról, hogy mi rejtőzik a belsejében. A különleges darabot európai körútra vitték, május 17.-ig a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban látható.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.