Nobel-díjas maradhat a náci múltú Konrad Lorenz

Nem vonják vissza a tudós Nobel-díját - értesült a Magyar Nemzet. Lorenz még 1973-ban részesült a kitüntetésben a szociális viselkedési minták terén végzett kutatómunkája miatt.

Az 1989-ben elhunyt kutató körül tavaly decemberben pattant ki a botrány, amikor a Salzburgi Egyetem arra készült, posztumusz elveszi díszdoktori kitüntetését. A Magyar Nemzet ezután kereste meg a tudományos díjjal kapcsolatos sajtóügyeket kezelő Nobel Media sajtóirodát, ahol megerősítették: nem vonják vissza a díjat.

2014-ben minden Nobel-díjas ügyében vizsgálat indult, hogy kiderítsék, kitüntetettjeik között vannak-e olyanok, akiknek közük volt a nácikhoz. Ekkor derült ki, hogy Lorenz 1938-ban jelentkezett a német nemzetiszocialista pártba (NSDAP), ezután pedig aktívan terjesztette a náci ideológiát. A férfit emiatt életében is sokszor támadták, ám ő végig tagadta náci kötődését. Bár Nobel-díját most meghagyták, 1950-ben grazi professzori státuszától megfosztották.

Lorenz munkáiban a modern etológiát igyekezett mindenki számára érthetővé tenni. 1973-ban megjelent Az emberiség nyolc halálos bűne című könyvében úttörő módon olyan problémákra hívta fel a figyelmet, mint a túlnépesedés vagy a ma már riasztó méreteket öltő globális felmelegedés.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.