Nincs erősebb a csigafognál

Nem a pókháló a legerősebb természetes anyag, hanem a tapadó tengeri csigák foga.

Minden korábbinál strapabíróbb hajók, autók, repülőgépek készülhetnek, ha sikerül előállítani a csigák fogát alkotó anyagot, ami alapja lehet egy új generációs, törhetetlen fogsornak is. Ezt a Portsmouth Egyetem kutatói remélik, akik a Royal Society lapjában, az Interface-ben írtak felfedezésükről.

A lényeg: a csigafogak sokkal erősebb anyagból készülnek, mint a pókselyem, tartósságuk vetekszik az ember által készített legerősebb karbonszállal. A londoni Queen Mary Egyetem és a Trento Egyetem (Olaszország) kutatóiból álló csapat például csak egy gyémántfűrésszel tudta apró darabokra vágni a csigafogakat. A fogban található geotit (ez egy speciális vasoxid) magyarázhatja a különleges tulajdonságokat.

A csigafogakat különleges vizsgálatoknak vetették alá, s így jutottak arra a következtetésre, hogy ez a legmasszívabb természetes biológiai anyag. A The Independentnek nyilatkozó Asa Barber (ő volt a cikk első szerzője) szerint a csigafog 4,9 gigapascal nyomást bírt el, az emberi csontok és fogak legfeljebb 0,7 gigapascalt, majd szétporladnak. Barber szerint mesterséges csigafogakból versenyautókat, hajótesteket, de akár golyóálló mellényeket is gyárthatnak.

A közönséges tapadó tengeri csigából meglehetősen sok él a Brit-szigetek partjainál, de Nyugat-Európában is gyakori vendég. A fogaknak ellenállóknak kell lenniük, hiszen a csigák a sziklákról, a sziklákon rágják táplálékukat.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.