New Yorkot is elérné a Yellowstone szupervulkánja

Amennyiben tényleg kitör a Yellowstone Nemzeti Park alatt húzódó szupervulkán, a katasztrófa hatásai elérnék New Yorkot, de Miamit és Los Angelest is.
Az USA Geológiai Szolgálata által készített friss tanulmány szerint a hatalmas föld alatti vulkán kitörése az észak-amerikai kontinens nagyrészét hamuval borítaná be. A már korábban 2-15 kilométer mélységűre, 90 kilométer hosszúra és 30 kilométer szélesre becsült Yellowstone alatti szupervulkán a becslések szerint majd 3300 köbkilométernyi hamut szórna a légkörbe. A részben olvadt kőzetből álló hatalmas magmakamra elmúlt néhány millió éves aktivitása alapján – legutóbbi ilyen eseményre 640 ezer éve került sor – a szakemberek szerint esedékes lenne már egy újabb óriás kitörés.

A kutatók most számítógépes modellekkel egy háromdimenziós szimulációt készítettek a következmények feltérképezésére. A Geochemistry, Geophysics, Geosystems című lapban közölt adatok szerint a környék városait többméteres hamu lepné be, az USA középnyugati területeire néhány centiméteres hamuréteg telepedne, de még a keleti, és a nyugati part nagyvárosait, vagy Floridát is elérné a vékony vulkáni por. A modell alapján az is kiderült, hogy a kitörés által gerjesztett saját szél erőssége révén a hamu ráadásul gyorsabban terjedne az Amerika északi részén szokásos széljárásoknál.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.