Nem pihen a vízlépcső-lobbi

Az országos vízgyűjtő-gazdálkodási tervet kihirdető kormányhatározat sürgős felülvizsgálatát kéri a WWF Fazekas Sándortól, a környezetvédelemért felelős minisztertől. A zöldekkel és a vízügyi szakmával is egyeztetett dokumentumban ugyanis utólag megjelent egy olyan elem, ami semmilyen korábbi szakmai vagy társadalmi konzultáción nem került szóba, pedig nagyon is vitatható: lehetővé teszi a korábbi fenékküszöbök megemelését.

Az uniós előírások miatt kötelezően elkészítendő vízgyűjtő-gazdálkodási tervét 2009. december 22-én hozták nyilvánosságra, és - a szakmai egyeztetések lezárulta után - idén márciusban véglegesítették. A tervet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium terjesztette a kormány elé.

Az érdekeltek és érdekcsoportok a társadalmi véleményezés lehetőségét kihasználva számos javaslatot fogalmaztak meg a tervvel kapcsolatban, aminek eredményeként valamelyest közeledett a terv készítőinek és az érintett társadalmi csoportoknak és szakmai testületeknek az álláspontja. A kormányhatározatban azonban a véleményformálásra alkalmat adó társadalmi egyeztetést követően váratlan fordulatként aprónak tűnő, de jelentős változás történt.

A most közzétett és véglegesített tervben ugyanis az intézkedési javaslatok között szerepel a fenékküszöbök, fenékgátak átépítése, amely a folyómedrek fenékszintjének megemelését, vízfelszín alatti gátak építését jelenti. Ezek az intézkedések semmilyen korábbi szakmai vagy társadalmi konzultációra bocsátott dokumentumban sem szerepeltek. A WWF Magyarország ezt azért tartja aggasztónak, mert ezek a megoldások olyan vitás esetekben kerülnek elő, mint például a Szigetköz vízpótlása.

"Megengedhetetlen, hogy bármilyen lobbi-csoport a természetvédelmet megkerülve, az egyeztetések lezárulása után építsen be ilyen intézkedéseket a tervbe. Ez az egész eddigi egyeztetési folyamat hitelét rendíti meg" - fogalmazott Figeczky Gábor, a WWF igazgatója.

Mindezekkel együtt a terv tartalmaz jó elemeket, de az nem elfogadható, hogy az intézkedési programok között az összes arra hivatott grémium, köztük az Országos Vízgazdálkodási Tanács elé terjesztett tervváltozatot egyszer csak felülírják, és az érintettek a kormányhatározatban találkoznak benne teljesen új elemekkel" - emelte ki a WWF vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.