Nem tudni, hova potyognak majd a teherűrhajó darabjai

Az Orosz Űrügynökség, a Roszkozmosz adatai szerint pénteken zuhan le az a Progress teherhajó, amelyet április 28-án azzal a céllal indítottak útnak, hogy tudományos műszereket és utánpótlást vigyen a nemzetközi űrállomásra.
A Bajkonurból startolt Progress M-27M teherűrhajó Föld körüli, de nem a megfelelő pályára állt. A napelemei kinyíltak, az irányításhoz elengedhetetlen antennái közül azonban nem mindegyik. Az űreszköz valami miatt gyors forgásba kezdett, az irányítók nem tudták ellenőrizni a műhold mozgását.

A Roszkozmosz szakemberei szerint a teherűrhajó pénteken éri el a légkört, nagy része elég, de nem kizárt, hogy egyes darabjai a földfelszínt is elérik. A szeméttel megrakott Progress teherűrhajók sorsa általában az, hogy elégnek, és a maradványok a Csendes-óceán egy meghatározott részére, az úgynevezett űrhajótemetőbe potyognak. Csakhogy most nincs lehetőség az irányított visszatérésre, így a belépés pontos helyét sem tudják.

A Progress fedélzetén magyar fejlesztésű tudományos eszközök is helyet kaptak: a TRITEL háromtengelyű sugárdozimetriai célú teleszkóp adatgyűjtésre és -megjelenítésre szolgáló központi egysége, valamint egy passzív detektor csomag. Az űrvilág.hu szerint utóbbi közel egy évet töltött volna az űrállomás fedélzetén. A következő teherűrhajót a SpaceX cég júniusban indítja a nemzetközi űrállomásra.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.