Nem élték túl a gekkók az űrtúrát

Öt gekkót küldött az orosz űrügynökség az űrbe azzal a céllal, hogy kiderüljön, szaporodnak-e odafent a hüllők. Nem szaporodtak, sőt belepusztultak a kísérletbe.

Az orosz Foton-M4 műhold hétfőn tért vissza a Földre és nem várt eredményt hozott – az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz közleményéből az derült ki, hogy a gekkók szaporodás helyett halálra fagytak. Nagy valószínűséggel a fűtési rendszer összeomlása vezetett a tragédiához.

Ez a fagyott gekkó nem az a fagyott gekkó
J. Adam Fenster/University of Rochester / Reuters

A gyíkokat azért juttatták az űrbe, hogy megnézzék, milyen hatással van a súlytalanság a hüllők szaporodására. Ezt nem ebből a kísérletből tudjuk meg. A tegnapi földet érés előtt legalább egy héttel elpusztultak, legalábbis erre következtettek a részben mumifikálódott tetemek láttán a szakértők.

Mégsem teljes kudarc a küldetés, mert az oroszok a gekkók mellett gyümölcslegyeket is a raktérbe pakoltak, ezek pedig szaporodtak. Gombák és növényi magvak fejlődését is figyelemmel kísérték, míg egy speciális vákuumos kemencét arra használtak, hogy megvizsgálják fémötvözetek olvadását és megszilárdulását alacsony gravitációs körülmények között.

A hat tonnás műhold július 19-én indult az ötszáz kilométeres magasságba. Nem sokkal a fellövés után azonban kommunikációs problémák jelentkeztek, így a tervezett két hónap helyett mindössze 44 naposra sikeredett a küldetés. A műszaki probléma miatt a műholdat ugyanis hamarabb vissza kellett hozni a Földre.

A Föld körüli pályán, súlytalanságban végzett kutatásokra szolgáló, a minták utólagos földi elemzését lehetővé tevő visszatérő műholdak közé tartoznak a Fotonok. Az űrvilág.hu szakportál szerint a Foton-M1 a 2002-es startkísérlet során a hordozórakéta hibájából elveszett, de a Foton-M2 programja 2005-ben már sikeres volt. A Foton-M3 2007. szeptember 14-én indult, tizenkét napos repülés után tért vissza - fedélzetén 45 hazai és külföldi kísérletet hajtottak végre, részben már akkor is állatokkal, köztük egerekkel, gőtékkel, gekkókkal, csigákkal kísérleteztek.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.