Sikeres kutatókat csábított haza külföldről a Lendület

Miért volt a Magyar Királyság a középkori Európa gazdaságának egyik mozgatórugója? Hogyan támogathatja a matematika a hatékonyabb üzleti befektetéseket? Mennyire megbízhatók az okoseszközök, ha már az életünkről van szó? Hogyan lesz pontosan rákkeltő egy káros szokás vagy környezeti hatás? Az MTA Lendület programjának idei 12 nyertese többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Munkájukat az Akadémia 400 millió forinttal támogatja.
A 2009-ben alapított Lendület program célja a magyar kutatók itthon tartása, a külföldre távozók hazacsábítása. Ugyancsak cél a fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítése, valamint az akadémiai kutatóintézetek hálózatának és az egyetemek versenyképességének növelése. Lovász László akadémiai elnök a mai eredményhirdetésen azt hangsúlyozta, hogy a Lendület program kivételes sikerességét nem csupán a támogatásban részesült kutatások minősége bizonyítja, hanem a különböző kutatócsoportokban dolgozó fiatal és tehetséges kutatók magas száma is.

A Lendület programra idén két kategóriában – az önálló kutatói pályájukat kezdő 38 év alatti tudósoknak szóló Lendület I., és a már önálló kutatói pályát folytató 35 és 45 év közötti tartósan sikeres kutatók számára indított Lendület II. – összesen 96 pályázat érkezett. A 12 nyertes pályázat közül öt a matematika és a természettudományok, négy az élettudományok, három pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok területét érinti. A támogatott kutatók közül négyen – Hangya Balázs agykutató, Pásztor Gabriella fizikus, Szilágyi Róbert Károly vegyész és Tory Kálmán gyermekorvos – külföldről térnek haza.

„Három évvel ezelőtt még Párizsba kellett költöznöm a kutatásom miatt, most azonban itthon is folytathatom a munkámat. Mindez nagy felelősség" - mondta el Tory Kálmán, aki az úgy nevezett monogénes gyermekkori betegségek kialakulásának okait vizsgálja. (Tory Kálmán tavaly, a Nature Geneticsben publikált közleménye a mendeli törvények újragondolását hozta el – munkájáról lapunkban is írtunk.)

Pásztor Gabriella a svájci CERN kutatóintézetben dolgozott a kanadai Carleton University megbízásából. Régi álma vált valóra azzal, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársaként kapcsolódhat be a nagy hadronütköztető (LHC) adatainak vizsgálatába, és folytathatja az elemi részecskék és a kvarkanyag titkainak kutatását.

Simon Ferenc 2010-ben egy nagy összegű uniós támogatásnak köszönhetően alapíthatott saját kutatócsoportot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A korábban hét évet külföldön élt fizikus számára a most elnyert forrás megteremti a lehetőségét annak, hogy már megkezdett kutatásait Magyarországon folytathassa.

Saját kutatócsoportot állíthat fel Weisz Boglárka történész is, aki a középkori Magyar Királyságnak a korabeli Európa gazdasági vérkeringésében betöltött szerepét kutatja. Bizonyítani szeretnék, hogy a Magyar Királyság nem csupán része volt az európai gazdasági folyamatoknak, hanem az egyik mozgatórugója is.

Szintén támogatást nyert a Lendület program idei pályázatán a rákkutatással foglalkozó Mátés Lajos biológus, a jelenleginél megbízhatóbb pénzügyi rendszerek létrehozásának lehetőségeit kutató Rásonyi Miklós matematikus, a kiberfizikai kérdéseket vizsgáló Varró Dániel mérnök-informatikus, a latin nyelv dialektológiáját kutató Adamik Béla, a Kárpát-medence bronzkori történetének jobb megismerését célul kitűző Kiss Viktória régész, és a kromoszómák térbeli szerkezetének kialakulását kutató Székvölgyi Lóránt biológus is.

Az idei nyertesekkel együtt a Lendület program keretében működő kutatócsoportok száma összesen 109-re nőtt.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.