Napenergiával kerülik meg a Földet

A Solar Impulse prototípusa 2013-ban nyugat-keleti irányban szelte át az Egyesült Államokat. A két pilóta, Bertrand Piccard és André Borschberg elérkezettnek látta az időt, hogy a vállalkozásukat 2015-ben egy világ körüli repüléssel koronázzák meg. A kizárólag napenergiával hajtott Solar Impulse 2 Abu Dzabiból indul és oda is tér vissza.

Az öt hónapra tervezett, a Föld megkerülését célzó repülések 2015 március elején kezdődnek és 2015 július végéig tartanak. A napenergia-meghajtású repülőgép első Föld körüli repülésének bázisa Abu Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában lesz, így a gép innen indul, és ide tér vissza világ körüli útjáról.

A gép elrepül a Perzsa-öböl sivatagai, majd a veszélyes indiai monszunt kikerülve a kínai nagy fal felett. Ezt az etapot két óceán feletti átkelés követi – közben a pilóták megpihennek az Egyesült Államokban. A gép leszáll Dél- és Észak-Európában, valamint Észak-Afrikában, majd Abu Dzabiban ér véget az első napenergia-meghajtású repülő Föld körüli útja.

A két pilóta (Bertrand Piccard és André Borschberg) felváltva vezetik majd az együléses pilótafülkéből a Solar Impulse 2 névre hallgató repülőgépet, amelynek a fedélzetén egyetlen liternyi üzemanyag sem lesz. Az ötszáz órára tervezett utat 35 ezer kilométeresre tervezik – kizárólag az északi féltekén repülnek –, és tíz részletben szeretnék letudni. Az öt hónaposra tervezett kísérletet 60 fős támogató csapat követi.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.