Napenergia hajtotta autóval a Föld körül

Célba ért az első olyan napenergiával hajtott autó, amely körbejárta a Földet. Az ENSZ poznani székházánál csütörtökön leparkoló kétszemélyes jármű egyértelmű üzenetet közvetít: az új, természetbarát technológia megállíthatja a globális felmelegedést.

A napenergiát begyűjtő cellákat egy utánfutón magával húzó aprócska autó utasa célbaérésekor Yvo de Boer, az ENSZ  klímavédelemért felelős vezető illetékese volt.

"Ez az első alkalom, hogy egy napenergiával működő, tehát egy  csepp benzint sem elhasználó autó körbejárta a Földet" - mondta el a  kocsit az egész úton vezető Louis Palmer. A kalandos kedvű, 36 éves  svájci tanár hozzátette, hogy az új technológia készen áll arra,  hogy használatba vegyék. "Védi a természetet, gazdaságilag  kifizetődő és teljesen megbízható; végre megállíthatjuk a globális  felmelegedést" - vélekedett.

Palmer 52 ezer kilométer hosszú, 38 országot érintő útja 17  hónappal ezelőtt vette kezdetét a svájci Luzern városában. A  hangtalanul suhanó, óránként 90 kilométeres sebességet elérő kisautó  vezetője szerint "megbízható, mint egy svájci óra".

A svájci tudósok által kifejlesztett járműben világkörüli útja  során olyan személyiségek utaztak, mint Michael Bloomberg, New York  polgármestere, vagy az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon.

Palmer elmondta, hogy a mostani ENSZ-konferencián a  szennyezőanyag kibocsátás 10-20 ű-os csökkentéséről értekeznek,  holott az új technika segítségével az teljes egészében  megszüntethető lenne.

A szakértők azt szeretnék, hogy a 2009 decemberében a klíma  témájával foglalkozó ENSZ találkozón véglegesítsék az új technikát érintő megállapodást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.